Ναι μεν ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα, αλλα τι θα γίνει με τα Ιωάννινα; Κατανομή των ΜΕθ Παίδων στην χώρα

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς ήδη εκπαιδεύεται το προσωπικό. Ωστόσο, η λειτουργία της επαναφέρει την αποτυχία λειτουργίας ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΙ αλλά και τις αναγκαίες διακομιδές παιδιών μέχρι τώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Ως γνωστόν τις ανάγκες για εντατική νοσηλεία παιδιών κάλυπταν έως τώρα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία  σε τρία μεγάλα αστικά κέντρα. Ωστόσο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων δεν επετεύχθη το εγχείρημα, όπως αναφέρεται στο τοπικό μέσο epirusonline.gr. Την ανάγκη κάλυψης της περιφέρειας της Ηπείρου επεσήμανε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος. Σημαντικό βήμα μεν είναι η λειτουργία έξι επιπλέον κλινών ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αλλά δεν αρκεί για να πάψει το φαινόμενο μετακίνησης παιδιών, τα οποία χρήζουν εντατικής νοσηλείας, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, επιφέροντας κίνδυνο για την ζωή τους και δαπάνες για την οικογένειά τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το θέμα λειτουργίας ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, είχε συζητηθεί τον προηγούμενο Ιανουάριο στην Βουλή, με  τη βουλευτή  της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη, να επικαλείται περιστατικό 14χρονου που μεταφέρθηκε από την Άρτα, στο νοσοκομείο Χατζηκώνστα, έπειτα στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και εν τέλει για την σωτηρία του μεταφέρθηκε την επόμενη ημέρα στην Αθήνα. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε τότε ότι υπάρχει μονάδα, αλλά δεν υπάρχουν άλλες εξειδικευμένες ειδικότητες ιατρών να την υποστηρίξουν. Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην έλλειψη αναισθησιολόγων αλλά και ειδικοτήτων, όπως  είναι οι παιδοεντατικολόγοι στην Ελλάδα. Για την κάλυψη  αναγκών κατοίκων της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας  ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι εξυπηρετούνται από τη ΜΕΘ Παίδων στην Πάτρα η οποία δεν φθάνει  ποτέ σε πληρότητα του 100%. Ωστόσο, ενστάσεις εξέφρασαν τότε οι βουλευτές της περιοχής για την απώλεια πολύτιμου χρόνου στις διακομιδές που σε κάποιες περιπτώσεις έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές

Κατανομή ΜΕΘ Παίδων

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, το μεγαλύτερο ποσοστό 60% ΜΕΘ Παίδων λειτουργούν στην Αθήνα. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης λειτουργούν 8 κλίνες σχεδόν πάντα γεμάτες και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών 6 κλίνες. Για τα περιστατικά από άλλες περιοχές της Ελλάδα δρομολογούνται διακομιδές διασωληνωμένων παιδιών εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ανάγκη εξειδικευμένων μονάδων

Αξίζει να υπενθυμίσουμε την περιπέτεια εγκυμονούσας, η οποία γέννησε πρόωρα και λόγω της έλλειψης Μονάδα Εντατικής Νεογνών χρειάστηκε να μεταφερθεί από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, αλλά στο πλησιέστερο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δεν υπήρχε θέση. Τότε αποφασίστηκε η μεταφορά της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αλλά δεν πρόλαβε καθώς έσπασαν τα νερά και τελικά γέννησε στο Νοσοκομείο Τρικάλων και στην  συνέχεια μαμά και μωρό διακομίστηκαν στο ΠΓΝ Λάρισας.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/