Νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση των γυαλιών οράσεως

Νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που μολονότι συνταγογράφησαν οπτικά είδη και γυαλιά οράσεως, τα αγόρασαν με δική τους δαπάνη και δεν έκαναν χρήση voucher.

Στην κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr, προχωρά το υπουργείο σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ, αφού σχεδόν το σύνολο των οπτικών αρνείται να συνάψει συμβάσεις με τον Οργανισμό και να δεχτούν τα voucher ως μέσου πληρωμής για την προμήθεια οπτικών ειδών στους ασφαλισμένους.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο που τέθηκε σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη (ΦΕΚ Τεύχος Β 2284/15.06.2018) σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να προμηθεύονται γυαλιά οράσεως και άλλα οπτικά είδη χωρίς να χρειάζεται να προπληρώνουν τη δαπάνη, αλλά προσκομίζοντας στα καταστήματα οπτικών ειδών την βεβαίωση αποζημίωσης (voucher) μέχρι του ποσού 100 ευρώ, που λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο μαζί με την ηλεκτρονική συνταγή. Στη συνέχεια Οργανισμός θα αποζημιώνει το συμβεβλημένα κατάστημα οπτικών αντί για τον ασφαλισμένο.

Παρατάσεις και αναβολές…

Οι οπτικοί όμως δεν δέχθηκαν τον νέο τρόπο πληρωμής εκφράζοντας τον φόβο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καθυστερεί να τους πληρώνει. Το αποτέλεσμα ήταν η διοίκηση του Οργανισμού να δώσει τρίμηνη παράταση ( έως 1 Ιανουαρίου 2019) κατά την οποία ήταν σε ισχύ και το παλιό και το νέο σύστημα αποζημίωσης των οπτικών ειδών.

Με την έλευση του 2019 όμως η στάση των οπτικών δεν άλλαξε αφού σύμφωνα την Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος μόλις 6 καταστήματα σε όλη τη χώρα έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό.

Στο διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι που προμηθεύονται τα γυαλιά οράσεως με τον παλιό τρόπο δηλαδή, προπληρώνοντας στο κατάστημα οπτικών και καταθέτοντας στη συνέχει τα παραστατικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθούν έμεινα στον «αέρα», διότι δεν έχουν λάβει ακόμα καμιά αποζημίωση.

Για να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους ασφαλισμένους σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα εγκρίνει την αποζημίωση τους με το παλιό σύστημα αποζημίωσης.

Διαπραγματεύσεις…

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους οπτικούς διότι από τη στιγμή που έχει συνάψει συμβάσεις με καταστήματα οπτικών που δέχονται voucher δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Η τύχη των vouchers θα κριθεί τον Μάρτιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι θεραπευτές ειδικής αγωγής, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό μέτρο που θίγει την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και της οικονομικής ελευθερίας.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr