Νομοσχέδιο Γκάγκα: Νέα μαύρη σελίδα από σήμερα στο ΕΣΥ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Τι αλλάζει στο ΕΣΥ από σήμερα με το νομοσχέδιο Γκάγκα

Αλλαγή σελίδας ουσιαστικά από σήμερα για το δημόσιο ΕΣΥ αφού το νομοσχέδιο Γκάγκα περνά από τη Βουλή και παίρνει πράσινο φως για την υλοποίησή του.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία στη Βουλή για το νομοσχέδιο Γκάγκα θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχέδιου, καθώς και επί των επίμαχων άρθρων για τη μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ και τη δυνατότητα γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο.

Το νομοσχέδιο Γκάγκα αναμένεται να αντιστρέψει πλήρως τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στα νοσοκομεία, αφού για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια δημιουργίας του συστήματος, υιοθετούνται ιδιωτικά κριτήρια στην περίθαλψη των ασθενών.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των γιατρών, των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αλλά και οι ιδιώτες γιατροί τάσσονται κατά των ρυθμίσεων που θα φέρουν τους ασθενείς μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα.

Μία πραγματικότητα η οποία θα περιλαμβάνει ιδιωτικές δαπάνες πολύ μεγαλύτερες από ότι στο παρελθόν με το γνωστό φακελάκι, καθώς πλέον επίσημα οι ασθενείς θα μπορούν να παρακάμπτουν ουρές και αναμονές, αρκεί να έχουν να πληρώσουν.

Οι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο Γκάγκα
Από το νομοσχέδιο Γκάγκα υπάρχουν φυσικά και οι κερδισμένοι. Μπορεί οι συνδικαλιστές των νοσοκομειακών γιατρών να είναι οργισμένοι αφού σταδιακά καταρρίπτεται ένα κεκτημένο δεκαετιών, αυτό της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ, όμως υπάρχουν γιατροί στο σύστημα που θα ευνοηθούν άρδην.

-Πρωτίστως οι Διευθυντές και οι Συντονιστές Διευθυντές των νοσοκομείων θα μπορούν με ευκολία να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές και να παραπέμπουν τους ασθενείς που θα συναντούν στο ΕΣΥ εκεί, προκειμένου να λαμβάνουν το σχετικό αντίτιμο. Αυτό το «ψάρεμα» των ασθενών είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Άλλωστε οι περισσότεροι Διευθυντές των κλινικών δεν κάνουν εφημερίες τις οποίες πραγματοποιούν οι επιμελητές και οι ειδικευόμενοι.

-Ευνοημένοι θα είναι και οι γιατροί που έχουν παθολογικές ή χειρουργικές ειδικότητες που θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν ιδιωτικά ή και να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα άμεσα, επικαλούμενοι τις μεγάλες αναμονές στο ΕΣΥ

– Ελεύθερα θα μπορούν να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και να εργάζονται γενικότερα σε ιδιωτικές εταιρείες με αντικείμενο την Υγεία, οι πανεπιστημιακοί γιατροί με το νομοσχέδιο Γκάγκα.

Μέχρι σήμερα οι πανεπιστημιακοί γιατροί είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν μόνο ιδιωτικό ιατρείο έπειτα από άδεια του πανεπιστημίου κόβοντας αποδείξεις στο νοσοκομείο.
Πια, θα μπορούν να αμείβονται ακόμη και ως σύμβουλοι σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, παρότι ξεκάθαρα προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων με τα δημόσια νοσοκομεία και τις θεραπείες που ακολουθούνται.

–Ευνοημένες θα είναι φυσικά και οι ιδιωτικές κλινικές που θα αυξήσουν την κίνησή τους, από τους ασθενείς που θα προωθούν οι γιατροί του ΕΣΥ προκειμένου να τους χειρουργήσουν άμεσα.

Οι χαμένοι
Πρώτοι χαμένοι από το νομοσχέδιο Γκάγκα θα είναι φυσικά οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να γιατρευτούν.
Όσοι γιατροί θα θέλουν να αποκομίσουν κέρδη, θα τους ωθούν στον ιδιωτικό τομέα με το επιχείρημα ότι το ΕΣΥ αργοπορεί στην εξυπηρέτηση, δεν έχει άδειες κλίνες, ή έχει μεγάλη αναμονή.

–Χαμένοι της υπόθεσης θα είναι όμως και οι ιδιώτες γιατροί που θα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό και μάλιστα αθέμιτο. Και αυτό διότι όσοι γιατροί του ΕΣΥ αποφασίσουν να κάνουν και ιδιωτικό έργο θα έχουν μαζί τους και την «προίκα» των δημοσίων νοσοκομείων, αφού θα μπορούν να πείθουν με μεγαλύτερη ευκολία τους ασθενείς να τους εξυπηρετήσουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα διευκρινίζει τις δικλείδες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρηθούν στο ΕΣΥ, ώστε να μην παρακάμπτεται το κανονικό ωράριο στα δημόσια νοσοκομεία προς όφελος ορισμένων γιατρών που θα επικαλούνται φόρτο εργασίας στο ΕΣΥ ή μεγάλη αναμονή, για να μεταφέρουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα έναντι αμοιβής.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr/