Νομοσχέδιο «σκούπα» για την Υγεία προανήγγειλε ο Α. Ξανθός

Νομοσχέδιο που θα διευθετεί μια σειρά από εκκρεμότητες στο χώρο της Υγείας προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας.

Όπως είπε ο Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό πρακτορείο, το σχέδιο νόμου βρίσκεται ήδη στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή «και θα καλύπτει σημαντικά ζητήματα».

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών, η θεσμική ανασυγκρότηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και μετατροπή του σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η θεσμοθέτηση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών με στόχο την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τον καρκίνο.

Ο Α.Ξανθός ανέφερε ακόμη οτι θα ακολουθήσει και δεύτερο νομοσχέδιο με αντικείμενο τη «θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ» , δηλαδή τη διαμόρφωση νέου πλαισίου για τους Οργανισμούς των ΥΠΕ, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την αναδιοργάνωση του ΚΕΣΥ και της ιατρικής εκπαίδευσης.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η καθημερινότητα στο ΕΣΥ και ιδιαίτερα στα μεγάλα νοσοκομεία είναι δύσκολη. «Αναμονές στα ΤΕΠ υπάρχουν, η ταλαιπωρία και οι αντιξοότητες δεν έχουν εξαλειφθεί, ράντζα σε ορισμένα νοσοκομεία και κλινικές εξακολουθούν να αναπτύσσονται μετά από εφημερία. Επίση, λείπουν ειδικευόμενοι γιατροί και σίγουρα έχουν επιβαρυνθεί οι υπόλοιποι ειδικευμένοι γιατροί», είπε.

Αλλά υποστήριξε πως το ΕΣΥ «χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού και τη σοβαρή λειτουργική υποστήριξη που έχει δεχθεί αυτά τα χρόνια, εξακολουθεί να είναι όρθιο, αξιόπιστο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους, χωρίς διακρίσεις».

Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανάφερε πως «το εγχείρημα κάνει τα πρώτα του δύσκολα και αργά βήματα» και πώς «αυτές οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο και αλλαγή κουλτούρας».

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr