Νομοσχέδιο-σκούπα του υπ. Υγείας αλλάζει την τιμολόγηση των φαρμάκων

Νομοσχέδιο-σκούπα με σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας και σύμφωνα με τις πληροφορίες σχεδιάζει το να καταθέσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.
Μεταξύ αυτών, η μείωση του αριθμού των χωρών της Ε.Ε. από τις οποίες πηγάζει η τιμή των πρωτότυπων σκευασμάτων που προστατεύονται από πατέντα, ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής από τους ασθενείς και η προστασία της τιμής των γενοσήμων.
Σχετικά με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στην τιμολογιακή πολιτική θα ενημερωθούν σήμερα οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Το τοπίο σχετικά με το “πακέτο” μέτρων που θα εισάγει το υπουργείο Υγείας όμως παραμένει θολό, όπως και οι επιπτώσεις στην αγορά του φαρμάκου από τις αλλαγές που θα προκύψουν, όπως σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη του κλάδου, δεδομένου πως οι παρεμβάσεις στο χώρο είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια, αλλά μη αποτελεσματικές.
Επί του παρόντος, η τιμή ενός πρωτότυπου φαρμάκου που κυκλοφορεί στην Ελλάδα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε. Με τις αλλαγές που προωθούνται θα λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή των δύο χαμηλότερων τιμών στην Ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείεται η τιμή αναφοράς να είναι και μόνο μια, η χαμηλότερη. Για όσα φάρµακα µειωθεί η τιµή τους, η συµµετοχή των ασθενών θα είναι εξίσου µικρότερη.
Επιπλέον, κατά το ρεπορτάζ, προτείνεται η ανατιµολόγηση των φαρµάκων µία φορά τον χρόνο και όχι δύο, όπως γίνεται σήμερα. Αλλαγές αναμένονται τέλος και στο κομμάτι των υποχρεωτικών επιστροφών του clawback με τις οποίες βαρύνονται οι φαρμακευτικές (επιστροφές για να καλυφθούν οι δαπάνες πέραν του κλειστού ορίου του δημόσιου προϋπολογισμού για τα φάρμακα).
Οι αντιδράσεις από την πλευρά των πολυεθνικών είναι ήδη έκδηλες. Και αυτό γιατί οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζουν τις τιμές σε άλλες τριάντα περίπου χώρες του εξωτερικού, οπότε οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας θα προκαλέσουν ένα αντίστοιχο “τσουνάμι” μειώσεων και στις αντίστοιχες τιμές διεθνώς.
Έχουν εξεταστεί και άλλα μέτρα μείωσης της συμμετοχής. Η απαλλαγή από την καταβολή του ενός ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ για κάθε ιατρική συνταγή που εκτελείται στα φαρμακεία είναι ένα από αυτά, όμως ακόμη έχει μείνει στα χαρτιά. Τους τελευταίους μήνες εξάλλου εξετάζεται η περίπτωση εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων για τη συμμετοχή στο φάρμακο, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για τους οικονομικά ασθενέστερους, με ορίζοντα υλοποίησης το 2019, χωρίς και πάλι να έχουν υπάρξει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Πηγη:http://medispin.blogspot.com