Νοσοκομεία: Ξεσηκωμός στο ΕΣΥ μετά τις αλλαγές στις Εντατικές – Ποια απόφαση άναψε φωτιές

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία από μία απόφαση που αφορά στον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΘ. Συγκεκριμένα με εγκύκλιο της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ορίζεται πλέον ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 νοσηλευτές.

Πρόκειται για μία εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) η οποία υιοθετείται από την αρμόδια Αναπληρώτρια υπουργό Υγείας χωρίς όμως να υπάρχει το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία για να καλύψει τη ρύθμιση αυτή.

Εξάλλου η κυβέρνηση ελάχιστες προσλήψεις έχει κάνει σε νοσηλευτικό προσωπικό τα τελευταία χρόνια ενώ οι νοσηλευτές των ΜΕΘ χρειάζονται και ειδική εκπαίδευση πριν αναλάβουν καθήκοντα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στις περίπου 1000 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, σε κάποιες αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε κάποιες άλλες μόλις 2 ενώ σε άλλες 3 ή 4. Καθίσταται σαφές πως με τη νέα εγκύκλιο εάν ληφθεί υπόψη η αναλογία πουν απαιτείται, οι περισσότερες εντατικές θα λειτουργούν με επισφάλεια αφού δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει στις ΜΕΘ εάν πράγματι θα πρέπει να τηρηθεί η αναλογία καθώς στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μάλλον να σταματήσουν να λειτουργούν κλίνες σε εντατικές.
Μετακινήσεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία χωρίς το πράσινο φως των Διοικητών

Από την άλλη όμως στην ίδια απόφαση της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα αναφέρεται ότι για να μετακινηθεί νοσηλευτής σε άλλη Μονάδα θα πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του Διευθυντή της ΜΕΘ δηλαδή του γιατρού που ηγείται της κλινικής.

Πράγμα που αντίκειται στον νόμο καθώς αρμόδιος για τις μετακινήσεις προσωπικού είναι ο Διοικητής του Νοσοκομείου ο οποίος και έχει συνολική εικόνα για το νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς και η Διεύθυνση Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο: «Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται μόνο εάν έχει εξασφαλιστεί αντικατάστασή του και ποτέ χωρίς την έγκριση του διευθυντή και του προϊσταμένου ΜΕΘ».

Η απόφαση αυτή πάντως μπορεί να μοιάζει αδιάφορη ως προς τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου, δημιουργεί όμως μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα, καθώς κάθε κλινική θα μπορεί να αποτελεί αυτόνομο και ανεξάρτητο τμήμα μέσα στο νοσοκομείο με τους Διευθυντές να κατέχουν την απόλυτη εξουσία και να μετακινούν το νοσηλευτικό προσωπικό κατά βούληση.

Η ΠΟΕΔΗΝ πάντως σημειώνει σχετικά με το θέμα ότι: «Η στελέχωση σε Νοσηλευτές των κλινών που τώρα λειτουργούν είναι κάτω του ορίου ασφάλειας και της απόφασης, αφού δεν φθάνουν ούτε τους 3 Νοσηλευτές ανά κλίνη».

 

ΜΕΘ (1)

Πηγη: https://www.healthreport.gr