Οι γιατροί χαρακτηρίζουν “παγκόσμια πρωτοτυπία και γελοιότητα” το νέο νόμο και ζητούν να μην εφαρμοστεί “η νέα αισχρή αντιδραστική κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση περί … βαθμών (“καλώς”, “λίαν καλώς” ή “άριστα”) στους τίτλους ιατρικών ειδικοτήτων”.
Γιατροί ΕΣΥ: Παγκόσμια Πρωτοτυπία ο νέος νόμος
Οι γιατροί τονίζουν ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου οι τίτλοι ιατρικών ειδικοτήτων είναι κρατική διαδικασία πιστοποίησης της επάρκειας του ειδικευμένου γιατρού και φυσικά αυτονόητα ΔΕΝ υπάρχει “βαθμός”. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:
“Υπενθυμίζεται πως το 2017 όταν είχε γνωστή η σχετική “πρόταση” από την ηγεσία του ΚΕΣΥ τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και οι μεγαλύτερες Ενώσεις – μέλη της (ΕΙΝΑΠ, ΕΝΙΘ, ΕΙΝΑ και άλλες) είχαν δηλώσει την ρητή και κατηγορηματική αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών. Όμως ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός παραπλανούσε τους πάντες επί σχεδόν 2 χρόνια λέγοντας πως δήθεν μια τέτοια σοβαρή ρύθμιση δεν θα ερχόταν προς νομοθέτηση χωρίς να προηγηθεί διάλογος. Τελικά όμως την νομοθέτησε αιφνιδιαστικά σαν τον κλέφτη με εκπρόθεσμη υπουργική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο. Ήδη τοποθετήθηκαν για το θέμα τις προηγούμενες μέρες η ΟΕΝΓΕ με απόφαση του ΓΣ της και η ΕΙΝΑ με απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης”.
Για την έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης αναμένεται έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Υγείας και Οικονομικών και γι’αυτό οι ΟΕΝΓΕ καλεί όλες τις Ενώσεις της να σημάνουν άμεσα αγωνιστικό ξεσηκωμό στους νοσοκομειακούς γιατρούς και ιδιαίτερα στους ειδικευόμενους “με στόχο να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί αυτή η αισχρή ρύθμιση”. Καλούν, επίσης, τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ να αρνηθούν την εφαρμογή της ρύθμισης, καθώς αυτή “στρέφεται εναντίον όλων των μελλοντικών γενεών ειδικευμένων γιατρών της χώρας”.
“Πολάκης-Ξανθός εξυπηρετούν φτηνά ιδιοτελή κίνητρα μεγαλοκαθηγητών”
Αυτό υποστηρίζει η παράταξη των γιατρών “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή” και συμπληρώνει:
“Ας πουν καθαρά ότι εξυπηρετούν φτηνά ιδιοτελή κίνητρα μιας ομάδας μεγαλοκαθηγητών που θέλει να ελέγχει την κάνουλα παραγωγής ειδικών γιατρών ανά ειδικότητα, κατά πώς βολεύει τα συντεχνιακά της συμφέροντα. Να θυμίσουμε την φοβερή «επιστημονική και αντικειμενική» γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας ενδοκρινολογίας του ΚΕΣΥ που έκρινε αυθαίρετα ότι ο αριθμός των ενδοκρινολόγων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος και πρότεινε ή τη μείωση του αριθμού ειδικευομένων μέσω της συγχώνευσης κλινικών ή τη θέσπιση εξετάσεων πριν την έναρξη της ειδικότητας. Να θυμίσουμε την έτερη υπουργική απόφαση με την οποία ο κ. Μάρκου έκανε ρουσφέτι σε κάποιους φίλους της δικής του ειδικότητας , αποκλείοντας άλλες πολυπληθέστερες ιατρικές ειδικότητες (Παθολογία, Παιδιατρική, Γενική Ιατρική) από την περίθαλψη διαβητικών ασθενών”.
Πηγη:https://www.iatropedia.gr