Ν. Κωστάρας: Χρειάζονται κίνητρα για την προσέλκυση κλινικών μελετών

«Πρέπει να ανέβει ο αριθμός, άρα και οι επενδύσεις των κλινικών μελετών που γίνονται στη χώρα μας», τόνισε στο περιθώριο του 9ου Pharma & Health Conference ο Γενικός Διευθυντής της IQVIA, Ν. Κωστάρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωστάρας, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες ήδη επενδύουν αυτα τα χρήματα, αλλά η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Σε μια από τις προτάσεις που παρουσίασε η IQVIA στη ΔΕΘ, τονίστηκε πως θα πρέπει να δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα, όχι παραπάνω από τις άλλες χώρες, αλλά είναι ευκολότερη και ταχύτερη η υλοποίηση κλινικών μελετών στην Ελλάδα, αυξάνοντας τις επενδύσεις. «Χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει η Ελλάδα σαν χώρα, αυξάνοντας τη δαπάνη», διευκρίνησε. Αυτό σε βάθος 4ετίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1 δισ. ευρώ!», σημείωσε.

Παράλληλα, υπάρχει και το εργαλείο των δεδομένων, που αφορούσε τη δεύτερη πρόταση της εταιρίας στη ΔΕΘ.

«Η IQVIA έχει παρουσία σε 100 χώρες. Έχουμε, λοιπόν, data από όλες αυτές τις χώρες που μπορούν να βοηθήσουν τους δημόσιους φορείς ή τις Ενώσεις (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, κοκ) ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε δείκτες για να μπορούμε σαν χώρα να μετριώμαστε, αντί να  προσπαθούμε κάθε φορά να ανακαλυπτουμε τον τροχό. Άρα να δούμε προς τα που θέλουμε να πάμε, πως θα ελέγξουμε τη δαπάνη, πως θα βάλουμε κάποια όρια στις δαπάνες στο φάρμακο και φυσικά στις τιμές. Έχουμε τα έργαλεια και τα data για να βοηθήσουμε», κατέληξε

 

Πηγη:https://virus.com.gr