Ν. Πολυζος: «Πρέπει να ξεκαθαρίσει η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ»

Αποζημιώσεις παρόχων με σύγχρονα εργαλεία απόδοσης, ποιότητας και πληρωμών

 

«Η ανησυχία εξεύρεσης τρόπων για την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών και τη συγκράτηση των δαπανών θα συνεχιστεί. Ερώτημα αποτελεί αν μια στρατηγική καθορισμού ανώτατων ορίων προϋπολογισμού ενθαρρύνει ή αποθαρρύνει την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στον τομέα της υγείας, κατά τρόπο που να συνάδει με τους συνολικούς στόχους. Αντίστοιχα, σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, χρειάζεται να εξετάσουμε πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, κεντρικός συντονιστής του συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece» που διοργανώθηκε στις 29 Ιουνίου από το Health Daily.

Ο καθηγητής τονίζει ότι στην Ελλάδα το κυρίαρχο ερώτημα είναι εάν η κεντρική πολιτική δημόσιας υγείας θα αναδείξει τις νέες επιδημιολογικές και νοσολογικές ανάγκες του πληθυσμού, που θα καταγράφονται σταθερά στον υγειονομικό χάρτη, και θα συμπληρωθεί από περιφερειακές δομές, όπου το Υπουργείο Υγείας, οι Περιφέρειες, οι Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας κ.α. θα συνεργασθούν, στο άμεσο μέλλον, για τον καλύτερο συντονισμό των όποιων δράσεων αναληφθούν. Επιπλέον, πρέπει να ξεκαθαρισθεί η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, που ιδρύθηκε το 2012, και ίσως δεν έχει ακόμα επιτελέσει ακόμα το ρόλο του νομοθέτη, για συγκέντρωση της χρηματοδότησης, τουλάχιστον της, δημόσιας ή της κοινωνικής, και κυρίως τις αποζημιώσεις των παρόχων υγείας, που συμβάλλονται με αυτόν, κάτω από σύγχρονα εργαλεία απόδοσης, ποιότητας και τελικά πληρωμών με βάση τις δραστηριότητες, που τους ανατίθενται.

Τέλος, ο τομέας της παροχής υπηρεσιών, που πρέπει να εξυπηρετεί τα ανωτέρω, πρέπει να αλλάξει κι αντιλήψεις, περνώντας από την ιατρική περίθαλψη στη δημόσια υγεία, μέσα από ένα πλάνο καλύψεων του κάθε πολίτη-ασθενούς, που θα περιλαμβάνει αρχικά την πρόληψη-προαγωγή υγείας, κατόπιν την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, σε δυο κύκλους ή επίπεδα ΠΦΥ, και τέλος τη νοσοκομειακή, που θα έχει σχέση και συνέχεια με την ΠΦΥ. Κι εδώ η βελτίωση του ΕΣΥ αλλά και συνεργασίες με τους καλύτερους παρόχους του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να διασφαλισθούν.

 

 

Πηγη:HealthDaily