Ξανθός: Αλλαγή κλίματος με 45 εκατομμύρια στον νοσοκομειακό προϋπολογισμό για φάρμακα…

Το clawback θα φτάσει φέτος τα 350 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ξεπερνά τη μισή πραγματική δαπάνη των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων για φάρμακα.

Συμβολική αύξηση κατά 45 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019 για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θεωρεί το ποσό μικρό, αλλά σημαντικό από άποψη κλίματος. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

“Στον προϋπολογισμό του 2019 έχουμε ήδη προβλέψει μια μικρή, αλλά πολύ σημαντική από την άποψη του κλίματος στην φαρμακευτική αγορά, προσαύξηση κατά 45 εκατομμύρια ευρώ στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη”.

Στην πραγματικότητα, το ποσό δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των νοσοκομείων, οι διοικήσεις των οποίων θα ζητήσουν…ενίσχυση από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πώς θα γίνει αυτό; Με τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback), με τον οποίο επιστρέφονται από τις εταιρείες τα ποσά που βρίσκονται πάνω από τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοτυπία για τη χώρα μας. Έχει υψηλό δείκτη πλασματικότητας, καθώς ο προϋπολογισμός δεν ορίζεται με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων, αλλά με βάση το πόσο θέλουν να πληρώσουν.

Ενδεικτικά είναι τα εξής στοιχεία, τα οποία παρατίθενται και στον πιο κάτω πίνακα:

Το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2016. Ο προϋπολογισμός το συγκεκριμένο έτος ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας στα 590 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2015 είχαν καταβληθεί 764 εκατομμύρια από τα νοσοκομεία για φάρμακα.

Υστερούσε, δηλαδή, κατά 174 εκατομμύρια σε σχέση με τις ανάγκες, ενώ διαμόρφωνε την εξής στρέβλωση: με δεδομένο πως οι διοικήσεις θα πλήρωναν – ούτως ή άλλως – 590 εκατομμύρια, έπαψαν να ασχολούνται με τον έλεγχο της δαπάνης…

Έτσι, το 2016, η δαπάνη ανήλθε στα 850 εκατομμύρια και ζητήθηκε από τις εταιρείες επιστροφή 320 εκατομμυρίων (clawback), ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το 50% του συνολικού προϋπολογισμού…

Το ίδιο συνεχίστηκε και το 2017, όταν ο προϋπολογισμός μειώθηκε στα 580 εκατομμύρια ευρώ. Η πραγματική δαπάνη έφτασε στα 900 εκατομμύρια και το clawback στα 320 εκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι μόλις 530 εκατομμύρια ευρώ και η δαπάνη εκτιμάται πως τα φτάσει στα 880 εκατομμύρια ευρώ (clawback 350 εκατομμύρια)!

Διαμόρφωση

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο υπουργός Υγείας σημειώνει πως το μίγμα της φαρμακευτικής  πολιτικής στη μεταμνημονιακή περίοδο είναι υπό διαμόρφωση:

“Έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικά διαρθρωτικά – και όχι οριζόντια – μέτρα, όπως η Επιτροπή αξιολόγησης καινοτομίας (ΗΤΑ) και  η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των νέων φαρμάκων, τα πάνω από 50  σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ για τα εκτός ενδείξεων φάρμακα, το διαφανές και δίκαιο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης από τον ΕΟΦ, η δημοσιοποίηση των οικονομικών σχέσεων της φαρμακοβιομηχανίας με Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, ΕΛΚΕ και γιατρούς”.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) αναγνωρίζουν την κανονικότητα που έχει επέλθει στις πληρωμές, αλλά αντιδρούν επειδή συνεχίζονται και μετά το Μνημόνιο οι υψηλές επιστροφές (clawback).

Εξόντωση

Ο υπουργός θεωρεί πως δεν υπάρχει πολιτική εξόντωσης της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικά της εγχώριας και πως αναζητείται μία νέα ισορροπία μεταξύ της ασυδοσίας των χρόνων πριν την κρίση και των ισοπεδωτικών περικοπών και στρεβλώσεων της μνημονιακής περιόδου.

Αναφέρεται και σε ανακουφιστικά μέτρα για τους πολίτες, όπως η μείωση κατά 40 εκατομμύρια ευρώ της προβλεπόμενης συμμετοχής τους στο κόστος, όταν επιλέγουν γενόσημα και η μείωση κατά 20 εκατομμύρια ευρώ της επίπτωσης του 1 ευρώ ανά συνταγή, λόγω της κατάργησης του περιορισμού των τριών φαρμάκων ανά συνταγή.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr/