Ξανθός από Ιωάννινα: Η ΠΦΥ θα αναδιοργανώσει συνολικά το σύστημα υγείας – Στοίχημα η εμπιστοσύνη

Φιλόδοξη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την παρέμβαση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αφορμή τα εγκαίνια 4 Τοπικών Μονάδων στα Ιωάννινα (μέσα στην πόλη) παρέμβαση, η οποία στοχεύει στο να αναδιοργανώσει όχι μόνο το τοπίο της ΠΦΥ αλλά συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως είπε. 

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Θέλουμε, η μεταρρύθμισης της ΠΦΥ, να έχει προοπτική και διάρκεια και να είναι εδραιωμένη χρηματοδοτικά, τόνισε ο υπουργό, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα κατά καιρούς σχόλια, που μιλούν για πρόβλημα χρηματοδότησης μετά το πέρας των ευρωπαϊκών πόρων.

Και πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ξανθός:

Επιθυμούμε επίσης, οι άνθρωποι που θα εργαστούν στις δομές στα τέσσερα χρόνια της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (καθώς οι ΤΟΜΥ χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ) αξιοποιώντας και το μπόνους της χρηματοδότησης, να δημιουργήσουν μία μόνιμη ένταξη στη λειτουργία του συστήματος.

Το μεγάλο στοίχημα, είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και αυτές οι δομές δεν είναι μόνο για συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά προσφέρουν μία ανθρωπιστική και ποιοτική φροντίδα. Μπορεί δηλαδή να αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των υγειονομικών αναγκών, από την πρόληψη, εμβολιασμούς, προσυμπτωματικούς ελέγχους, θέματα για χρονίως πάσχοντες και φυσικά η παραπομπή από τους οικογενειακούς γιατρούς σε γιατρούς ειδικοτήτων, είτε σε άλλες δομές ΠΦΥ είτε στην δευτεροβάθμια περίθαλψη. Διότι κανένα σύστημα στον κόσμο δεν λειτουργεί, χωρίς σύστημα παραπομπών, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Πηγη:https://www.onmed.gr