Ξανθός: Οι ειδικευμένοι γιατροί «πληρώνουν» τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Το σοβαρότερο πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και η μεγαλύτερη απειλή για την βιωσιμότητα του δεν είναι οι οικονομικοί πόροι αλλά η έλλειψη ανθρώπινων πόρων και κυρίως ειδικευόμενων γιατρών, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο προσωπικό και την Διοίκηση του νοσοκομείου Καρδίτσας.

Παραδέχθηκε, δε, πως αυτή η έλλειψη έχει μεταφέρει μεγάλο όγκο δουλειάς στους ειδικευμένους γιατρούς του συστήματος. Παρά την ενίσχυσή τους με τους επικουρικούς γιατρούς, σε κρίσιμα τμήματα όπως οι παθολογικές κλινικές, οι παιδιατρικές και γενικότερα στα τμήματα που εμπλέκονται στα ΤΕΠ, οι άνθρωποι πολύ δύσκολα υποστηρίζουν την καθημερινότητα του νοσοκομείου.

Ο κ. Ξανθός που συνοδεύονταν από τους τρεις βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάππα, κ. Κατσιαβριά και κ. Βράντζα, από τον επικεφαλής της 5ης ΥΠΕ κ. Ν. Αντωνίου αλλά και τους αναπληρωτές του κ, Δημητριάδη και κ. Ζαζά, όπως και από τον Διοικητή του νοσοκομείου κ. Βαρελά, αρχικά επισκέφθηκε την 1η ΤΟΜΥ, στην οδό Υψηλάντου.

Εκεί ενημερώθηκε από τον Δ/ντη του Κ.Υ. Καρδίτσας (στο οποίο υπάγεται η ΤΟΜΥ) κ. Καλαθαρά, όπως και από τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό για την λειτουργία. Ξεναγήθηκε στους χώρους της δομής, πριν μιλήσει στους παρευρισκόμενους.

Προχωρά ο οικογενειακός γιατρός

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ τόνισε ότι το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έβαλε στο επίκεντρο αυτής τις ΤΟΜΥ και τον οικογενειακό γιατρό και τόνισε ότι θα προχωρήσει παρ όλες τις δυσκολίες, εντοπίζοντας αυτές κυρίως στην εξεύρεση του απαραίτητου αριθμού γιατρών. Αιτιολογώντας, δε, αυτή την αδυναμία ανέφερε την εκτεταμένη μετανάστευση ιατρικού δυναμικού, μία εικόνα που γίνονται προσπάθειες, μέσω κινήτρων, να αντιστραφεί.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι έχουμε 125 νέες τέτοιες δομές στη χώρα, που στελεχώθηκαν με 1.100 επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας και στο διάστημα που λειτουργούν έχουν γίνει πάνω από 1 εκατ. δωρεάν επισκέψεις.

Από τον υπουργό Υγείας τόσο σε αυτές τις δηλώσεις όσο και στην ομιλία του μετά στο νοσοκομείο, δεν έγινε κάποια στοχευμένη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα, κυρίως με τις ελλείψεις γιατρών, πέραν των 8 γνωστών θέσεων που έχουν ανοίξει και βρισκόμαστε σε αναμονή. Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε κυρίως στη μεγάλη εικόνα. Όπως είπε χαρακτηριστικά που κατά τον ίδιο συμπεριλαμβάνει την διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρισκόταν σε οριακό σημείο αλλά και την πεποίθηση ότι έχει ξεκινήσει μία θετική πορεία και στο θέμα της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr/