Η υγεία είναι ένας κρίσιμος δείκτης δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας, επισήμανε από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας παράλληλα ότι το κεντρικό διακύβευμα στην μεταμνημονιακή περίοδο είναι η κάλυψη με καθολικό, ισότιμο και αποτελεσματικότερο τρόπο, των μεγάλων αναγκών της υγειονομικής φροντίδας των πολιτών χωρίς διακρίσεις.
Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι για να καλυφτούν οι ανάγκες, τόσο των ανασφάλιστων όσο και ασφαλισμένων πολιτών, χρειάζεται ένα αξιόπιστο λειτουργικό αποδοτικό και δημόσιο σύστημα υγείας, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί δέσμευση.
Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν επιτεύχθηκε η μεταμόρφωση της ζοφερής πραγματικότητας και ότι γίνονται σταθερά και συστηματικά βήματα για την επούλωση των πληγών στο σύστημα υγείας. Κορυφαίες δεσμεύσεις, όπως είπε ο κ. Ξανθός, είναι η καθολική κάλυψη των αναγκών, η στήριξη του ΕΣΥ και η ηθικοποίηση του συστήματος μέσω της εξυγείανσής του. Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε, ότι όλες οι ανάγκες και τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορούν να καλυφθούν με το πάτημα ενός κουμπιού, καθώς η λιτότητα είναι παρούσα. Ανέφερε ακόμη, ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλεται προσπάθεια να στηριχθεί το πρόγραμμα σοβαρής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η δημόσια λογοδοσία των διοικήσεων των νοσοκομείων και ο κοινωνικός έλεγχος, αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για τη χρηστή διαχείριση των πόρων του συστήματος και για την κοινωνική ανταποδοτικότητα αυτών των πόρων.
Παράλληλα ανέφερε ότι αναπτύσσονται νέες δομές υγείας (44 ΤΟΜΥ), ότι έχει προσληφθεί προσωπικό και γίνονται σοβαρές παρεμβάσεις αναβάθμισης υποδομών και εξοπλισμού στο σύστημα υγείας με τη συνδρομή ευρωπαϊκών πόρων και δωρεών ιδιωτών. Επισήμανε δε, ότι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ στο επόμενο διάστημα με τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων, θα ανοίξουν χίλιες οργανικές κλίνες και θα αυξηθούν κατά 10-15% οι οργανικές θέσεις στο σύστημα υγείας.
Ο κ. Ξανθός είπε ακόμη, ότι είναι αποδεκτή η κριτική σε ό,τι αφορά την πληρότητα, τις καθυστερήσεις τα λάθη και τις ολιγωρίες, αλλά δεν είναι αποδεκτή η κριτική περί συνειδητής απαξίωσης, εγκατάλειψης, αποδιοργάνωσης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, διότι αυτό δεν ισχύει.
Απαντώντας στα αιτήματα εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων εργαζομένων, επισήμανε ότι η βιωσιμότητα και η ευστάθεια του δημοσίου συστήματος υγείας έχει διασφαλιστεί οριστικά και αμετάκλητα, ότι η ποιότητα και η απόδοση των υπηρεσιών είναι διαρκώς βελτιούμενη και ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι παρά την κινδυνολογία των συνδικαλιστικών φορέων περί κατάρρευσης και διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης, αυτή είναι όρθια, λειτουργική και αξιόπιστη και ότι αυτό αποτελεί επένδυση στην υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επισήμανε ότι τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια, πριν την κρίση και τα μνημόνια, τα οποία ήρθαν και έδωσαν την χαριστική βολή στο σύστημα υγείας.
«Όποιος ζητά καλά και πλήρως στελεχωμένα νοσοκομεία, άρτιο δίκτυο ΕΚΑΒ, καλή πρωτοβάθμια φροντίδα, καλές παροχές από τον ΕΟΠΥΥ, πλήρη κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού, θα πρέπει να πει πού θα βρεθούν οι πόροι. Δεν μπορεί αυτοί που λένε αυτά να θέλουν και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές» είπε ο κ. Ξανθός. Επίσης υπογράμμισε, ότι η χώρα για να έχει αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να έχει φορολογικά έσοδα. Ανέφερε ότι στην περίοδο της κρίσης υπάρχει επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων των μισθωτών και συνταξιούχων, και τόνισε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να επιβαρυνθούν τα μεγάλα εισοδήματα.
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι υγεία δεν είναι μόνο η έλλειψη της αρρώστιας, αλλά ένα ευρύτερο θέμα σωματικής ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας των ανθρώπων και της εναρμόνισής τους με το περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι υπάρχει προφίλ της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, από μελέτη του ΟΑΣΑ, και ότι οι στόχοι της πολιτικής υγείας, τώρα που ξεπεράστηκαν τα προβλήματα επιβίωσης και αστάθειας του συστήματος, είναι να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός με βάση τις πραγματικές ανάγκες που είναι τεράστιες. Τόνισε ακόμη, ότι ο σχεδιασμός και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρέπει να εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα των δομών. Παράλληλα επισήμανε ότι χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν δομές και ανέφερε ότι υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένες δομές που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του δημόσιου συστήματος υγείας το οποίο καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, και του ιδιωτικού που καλύπτει τη ζήτηση. Αναφερόμενος στη φαρμακευτική και διαγνωστική δαπάνη, είπε ότι πρέπει να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να είναι σίγουρο ότι καλύπτονται πραγματικές ανάγκες.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγη:https://www.onmed.gr