Ξεκινά εντός του έτους το νέο σύστημα παραπομπών! Πως θα πηγαίνουμε σε ειδικό γιατρό και νοσοκομεία

Τελικά παρά τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με το σύστημα των παραπομπών το λεγόμενο gatekeeping. Ένα σύστημα που επιβάλει πριν από οτιδήποτε, επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό ο οποίος και θα δίνει το απαραίτητο παραπεμπτικό για να επισκεφθεί κανείς ειδικό γιατρό (π.χ ΩΡΛ, καρδιολόγο, ορθοπεδικό κ.λ.π.) ή να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός άλλωστε το ξεκαθάρισε πως το σύστημα θα προχωρήσει σταδιακά. Όπως είπε μετά από σύσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: «Το λεγόμενο gatekeeping και το σύστημα παραπομπών, που σταδιακά θα ενσωματωθούν στην ΠΦΥ δεν έρχονται να βάλουν φραγμούς στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας αλλά να κρατήσουν ανοικτές τις «θύρες» του με έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό και ποιοτικό για τους πολίτες και πιο οργανωμένο και ορθολογικό για το σύστημα Υγείας».

Στον ειδικό γιατρό μόνο με παραπεμπτικό

Το νέο σύστημα όπως φαίνεται θα μπει στη ζωή μας πλήρως προς το τέλος του 2019. Με βάση βέβαια τα όσα φιλοδοξεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα έχουν προηγηθεί προσλήψεις οικογενειακών γιατρών σε ΤΟΜΥ και ΕΟΠΥΥ ώστε να ξεκινήσει ο νέος τρόπος στις επισκέψεις.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ισχύει το συγκεκριμένο σύστημα εδώ και χρόνια, παρότι έχουν καταγραφεί δυσκολίες στην πρόσβαση των ασθενών σε γιατρούς και νοσοκομεία.

Οι επισκέψεις στους γιατρούς θα είναι πλέον ελεγχόμενες καθώς εκτός των άλλων θα απαιτείται το πράσινο φως του οικογενειακού γιατρού τόσο για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό όσο και για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Εάν ο ίδιος δεν το κρίνει απαραίτητο μπορεί και να μην είναι δυνατόν να γίνει εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Στο νέο σύστημα θα υπάρχουν δύο κατηγορίες παραπομπών

η απλή παραπομπή, με ισχύ 30 ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό ιατρό,

η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα (12) μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό. Με βάση το σχεδιασμό η παραπομπή από οικογενειακό ιατρό σε ιατρό άλλης ειδικότητας (πλην Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Παραπομπή δε θα απαιτείται για προγραμματισμό επίσκεψης στις παρακάτω ειδικότητες:

-γυναικολογία
-ψυχιατρική
-οφθαλμολογία
-οδοντιατρική

Επίσης η εξυπηρέτηση των εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών δε θα απαιτεί παραπομπή.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr