Ξεκινά πιλοτικά το σύστημα παραπομπών στις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες

Υπουργική απόφαση η οποία θα ενεργοποιεί το σύστημα των παραπομπών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να εκδώσει απόφαση η οποία θα προβλέπει το ωράριο στο οποίο θα µπορούν να γίνονται προγραμματισμένα ραντεβού σε οικογενειακούς γιατρούς στις δηµόσιες Μονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, όπως οι ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Υγείας κ.ά.

Συγκεκριμένα θα περιγράφει ένα ωράριο στο οποίο οι πολίτες θα µπορούν να πηγαίνουν στον οικογενειακό ιατρό για να λάβουν παραπεμπτικό ώστε να επισκεφθούν δωρεάν ειδικό γιατρό (καρδιολόγο, ΩΡΛ, ορθοπεδικό κ.λπ.).

Με βάση τις πληροφορίες, ανάλογα µε την επάρκεια των οικογενειακών γιατρών ανά Μονάδα Υγείας, θα δεσμεύεται και ένα µέρος των ραντεβού µέσω των οποίων θα εφαρµόζεται το σύστηµα των παραποµπών.

Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή Γενικό Γραµµατέα Σταµάτη Βαρδαρό, το νέο σύστηµα των παραποµπών, γνωστό και ως gatekeeping, θα εφαρµοστεί σταδιακά και σε µικρή κλίµακα σε πρώτη φάση, ώστε τους επόµενους µήνες να επεκταθεί και σε άλλες Μονάδες Υγείας.

Οι ασθενείς πάντως που θα θέλουν να πηγαίνουν χωρίς καθυστέρηση σε ειδικό γιατρό ή να νοσηλευθούν σε νοσοκοµείο, θα µπορούν να κλείνουν ραντεβού στο ειδικό ωράριο, προκειµένου να λαµβάνουν από τον οικογενειακό τους γιατρό το παραπεµπτικό, υπολογίζουν στο υπουργείο Υγείας.

Προσλήψεις και στις ΤΟΜΥ

Βέβαια για να αναπτυχθεί πλήρως το σύστημα των ΤΟΜΥ απαιτούνται γιατροί οι οποίοι προς ώρας δεν υπάρχουν. Γι αυτό και επισπεύδονται οι διαδικασίες για τις προσλήψεις αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο εάν και σε αυτήν την προκήρυξη θα εξασφαλισθεί ο απαιτούμενος αριθμός των γιατρών καθώς το ιατρικό προσωπικό της χώρας εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις είναι με ημερομηνία λήξης.
Το υπουργείο Υγείας πάντως διαβεβαιώνει ότι από τις 455 μόνιμες θέσεις των γιατρών που θα προκηρυχθούν, πολλές από αυτές θα είναι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr