Ξεκινά σταδιακά η λειτουργία του νοσοκομείου Καρπάθου

Ξεκινά σταδιακά η λειτουργία του νέου νοσοκομείου Καρπάθου, όπως είχε εξαγγείλει πριν ένα χρόνο ο Πρωθυπουργός, παρά τα εμπόδια που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.

Σήμερα, βρέθηκε στο νησί ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες με θέμα την έναρξη και την πορεία της πλήρους λειτουργίας του. Συνοδευόμενος από το Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χρήστο Ροϊλό είχε συναντήσεις με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο, τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Νισύριο και την Έπαρχο κ. Καλλιόπη Νικολαΐδου.

Ήδη, από την Κυριακή 9 Αυγούστου έχει μεταφερθεί το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καρπάθου και έτσι παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επιπλέον, λειτουργούν κανονικά το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό εργαστήριο.

Παράλληλα, έχει τοποθετηθεί προσωρινή διοίκηση με Διοικητή τον Διοικητή του Γ. Ν. Ρόδου κ. Γρηγόρη Ρουμάνη. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής νέου διοικητή και η συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και η έγκριση προϋπολογισμού του νέου νοσοκομείου. Μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού, οι δαπάνες λειτουργίας του θα βαρύνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της 2ης  Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου.

Όσον αφορά, το νέο προσωπικό, έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη 27 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού και εντός του Αυγούστου ολοκληρώνονται οι προσλήψεις 6 μόνιμων ιατρών και η επαναπροκήρυξη 7 θέσεων ιατρών, που ήταν άγονες στην προηγούμενη προκήρυξη. Εφόσον υπάρξουν επιπλέον ανάγκες για θέσεις επικουρικού προσωπικού, αυτές θα εγκριθούν.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης έχουν ανατεθεί προσωρινά-  μέχρι να ολοκληρώσει η νέα διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες-  σε ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα προχωρά και η ανάθεση για τις υπηρεσίες σίτισης των ασθενών και έχει εξασφαλιστεί η πλήρης τεχνική υποστήριξη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του νέου Νοσοκομείου, και η συντήρηση των ανελκυστήρων, των κλιματιστικών συστημάτων καθώς και των συστημάτων επεξεργασίας νερού.

Τέλος, έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά τηλεφωνικών γραμμών, η ενεργοποίηση του διαδικτύου και του ΣΥΖΕΥΞΙΣ και έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια πλήρους πληροφοριακού συστήματος και ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου.

Ο Υφυπουργός Υγείας σε δήλωσή του τόνισε πως “ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην Κάρπαθο ένα χρόνο πριν, είχε δεσμευτεί για τη λειτουργία του νοσοκομείου εντός του 2020. Κάνουμε πράξη τη δέσμευση αυτή. Αν και η φετινή χρονιά μας επιφύλασσε μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με συντονισμένες ενέργειες και αποφασιστικές κινήσεις υλοποιούμε το όραμα δεκαετιών των Καρπαθίων.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους πως στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η στήριξη και ενίσχυση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου ώστε να ανταποκριθεί με πληρότητα και επάρκεια στις ανάγκες των κατοίκων της Καρπάθου αλλά και των γύρω νησιών, προσφέροντας ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Με σχέδιο, το νοσοκομείο θα συμβάλλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Καρπάθου”.

 

 

Πηγή:https://virus.com.gr/