Ξεκινούν έλεγχοι σε ιδιωτικές κλινικές για να βρεθεί αν απασχολούν πανεπιστημιακούς γιατρούς! Όλες οι πληροφορίες

Εντολή για ελέγχους άμεσα σε ιδιωτικές κλινικές για να διαπιστωθεί εάν απασχολούν πανεπιστημιακούς γιατρούς, έχει δώσει σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Άλλωστε ήδη η ρύθμιση που απαγορεύει τις ιδιωτικές κλινικές να προσλαμβάνουν είτε γιατρούς του ΕΣΥ είτε πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, έχει γίνει νόμος του κράτους αφού το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Ο νέος νόμος ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και επαναφέρει παλαιότερη ρύθμιση (του 2001) σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στις πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται σε δημόσιες Μονάδες να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Βέβαια επιτρέπεται να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που μετά από 18 χρόνια εφαρμόζεται κάτι ανάλογο.

Έλεγχοι στις ιδιωτικές κλινικές

Βέβαια δε θεωρείται τυχαίο ότι μια τέτοια ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr έλεγαν ότι δόθηκε το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου και μπει φραγμός στην διπλή απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών, κάτι που σχετίζεται και με τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την Κουμουνδούρου.

Εξάλλου ήταν βασικό αίτημα της Αριστεράς να μην επιτρέπεται η διπλή απασχόληση.
Έτσι σύντομα ξεκινούν έλεγχοι σε ιδιωτικές κλινικές, κυρίως βέβαια για να ικανοποιηθεί και το …λαϊκό κομματικό αίσθημα που πίεζε για ξεκάθαρες σχέσεις εργασίας και των πανεπιστημιακών γιατρών.

Πάντως ο νόμος που ήδη έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ αναφέρει τα υψηλά πρόστιμα και τις κυρώσεις που προβλέπονται για τις ιδιωτικές κλινικές: «Στους κατόχους άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδι- ωτικής Κλινικής που απασχολούν με οποιαδήποτε σχέση ιατρούς του Ε.Σ.Υ. ή πανεπιστημιακούς ιατρούς, κατά παράβαση του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α ́ 37), επι- βάλλεται πρόστιμο εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται ως διοικητική κύρωση η αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής».

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr/