«Ξεπαγώνει» η Διαπραγμάτευση στον ΕΟΠΥΥ;

Με μια απόφαση που φέρει την υπογραφή τόσο του Ανδρέα Ξανθού όσο και του Παύλου Πολάκη δημιουργείται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. Στην ουσία πρόκειται για αναβάθμιση της αντίστοιχης υποεπιτροπής του Οργανισμού, η οποία είχε την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσης θεραπειών για συγκεκριμένες κατηγορίες. Ήταν εκείνη που κατέληξε στη συμφωνία για την αποζημίωση των νέων θεραπειών για την Ηπατίτιδα C και η οποία διαπραγματευόταν με τις φαρμακευτικές εταιρίες για τα φάρμακα για το μελάνωμα, την πολλαπλή σκλήρυνση και την οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

Την ώρα που παλεύει να συστήσει την Επιτροπή HTA, η ηγεσία της Αριστοτέλους φαίνεται να επιχειρεί να προσπεράσει το σκόπελο της διαπραγμάτευσης «ξεπαγώνοντας» τις διαδικασίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις για την πολιτεία, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες.

Το «καμπανάκι» για την άμεση επανεκκίνηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης έχει ηχήσει εδώ και καιρό. Δεν είναι μόνο οι «παγωμένες» διαπραγματεύσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν. Ο προβληματισμός έχει αρχίσει να κλιμακώνεται για το μέλλον της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες για την Ηπατίτιδα C, καθώς η προηγούμενη συμφωνία, την οποία συχνά μνημονεύει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, λήγει τον Αύγουστο. Χωρίς νέα συμφωνία η όλη προσπάθεια μένει στον αέρα, με σημαντικές επιπτώσεις ειδικά αν συνυπολογίσουμε την αδυναμία εξεύρεσης του συνόλου των 5 χιλιάδων ασθενών που θα λάβουν τις θεραπείες, που καταγράφηκε στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας.

Η δημιουργία της εν λόγω Επιτροπής δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί από τη δημιουργία της αντίστοιχης Επιτροπής για την τιμολόγηση και αποζημίωση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που εκκρεμεί.

Βέβαια, τίθεται ένα βασικό ερώτημα για το ρόλο που θα διαδραματίζει η εν λόγω Επιτροπή, εφόσον δημιουργηθεί η Επιτροπή ΗΤΑ. Άραγε οι ρόλοι των δύο Επιτροπών θα συγκρούονται, θα αλληλοσυμπληρώνονται ή με τη δημιουργία της HTA η χρησιμότητα της Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ θα παύσει να υφίσταται;

Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ είναι οι:

  1. ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ, Φαρμακοποιός- Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
  2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΔΗΜΑΤΑΣ, Φαρμακοποιός, Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.
  3. ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΙΤΣΑ, Συνεργάτιδα του Υπουργού, με εμπειρία στη φαρμακευτική αγορά.
  4. ΟΛΓΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ, του Σωκράτη, Διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.
  5. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΣΙΑΤΑ, Φαρμακοποιός που υπηρετεί στο Π.Γ.Ν. Πατρών.
  6. ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΚΑΝΝΗ, Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Δ/νσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  7. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, Υπάλληλος του Τμήματος Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Δ/νσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  8. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗ, Αναπλ. Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγησης της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων, ως εκπρόσωπος του Ε.Ο.Φ.
  9. ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΛΣΑΜΗ, Ειδική Σύμβουλος της ΙΦΕΤ Α.Ε.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΕΟΠΥΥ

 

Πηγη:https://virus.com.gr/