Ξεχωριστό κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις του Post Covid – Οι δεσμεύσεις Πλεύρη

Ξεχωριστό κονδύλι για τις διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούνται για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό και παρουσιάζουν παρατεταμένα συμπτώματα, αναμένεται να δώσει το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), θα υπάρξει άμεση εφαρμογή ξεχωριστού κωδικού για δαπάνη η οποία θα καλύπτει τις διαγνωστικές εξετάσεις για τα περιστατικά POST COVID μέσω ΕΟΠΥΥ «που δεν θα χρηματοδοτείται από το κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά από άλλες πηγές, όπου και αυτό θα ελαφρύνει τον κλειστό προϋπολογισμό» όπως είπε.

Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορονοϊό παρουσιάζουν το λεγόμενο Post Covid για το οποίο απαιτούνται διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί η πορεία της υγείας τους.
Πώς ορίζεται το σύνδρομο Post Covid – Long Covid

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ο όρος «σύνδρομο Long COVID» περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2.

Το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) προτείνει την ακόλουθη ορολογία για τις φάσεις που έπονται της λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2:

1. Οξεία COVID-19 (Acute COVID-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες

2. Συνεχιζόμενη συμπωματική COVID-19 (Ongoing symptomatic COVID-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα από 4 έως 12 εβδομάδες

3. Μετά-COVID-19 σύνδρομο (Post COVID-19 syndrome): αφορά σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λοίμωξη με COVID-19 και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε εναλλακτική διάγνωση.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι o όρος Long COVID περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη συμπωματική COVID-19 και το μετά COVID-19 σύνδρομο. Η COVID-19, πέραν του ότι είναι ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό επηρεάζει και άλλα συστήματα.

Έτσι οι ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα μετά από 3 μήνες, θα πρέπει σαφώς να ξεκινούν το διαγνωστικό έλεγχο από το αναπνευστικό σύστημα (για την περίπτωση της επαγόμενης από COVID-19 διάμεσης πνευμονοπάθειας).

Στην περίπτωση που ο έλεγχος του αναπνευστικού δεν καταλήξει στην επαρκή αιτιολόγηση της συμπτωματολογίας, ο έλεγχος θα πρέπει να συνεχιστεί στο καρδιαγγειακό και σε άλλες οντότητες, σημειώνεται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr