«Ξύπνησε» και πάλι ο ιός Έμπολα στο Κονγκό

Οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό επιβεβαίωσαν εχθές ότι αναφέρθηκαν δύο κρούσματα του ιού Έμπολα στην πόλη Μπικόρο, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Ο Ζαν-Ζακ Μουγιέμπε, ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών του Κονγκό, είπε ότι έχουν επιβεβαιωθεί τα δύο κρούσματα και υπάρχουν άλλα δέκα «ύποπτα» κρούσματα.

Στους 17 οι νεκροί από την επιδημία του Έμπολα στη χώρα

Η Λ.Δ. του Κονγκό βρίσκεται αντιμέτωπη «με μια νέα επιδημία του Έμπολα» που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους στην επαρχία του Ισημερινού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Στις 3 Μαΐου αναφέρθηκαν 21 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού και 17 θάνατοι, ανέφερε η ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο». Το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 80%.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε εχθές ενέκρινε το σχέδιο δράσης που πρότεινε το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Από τις 3 Μαΐου πάντως δεν έχουν αναφερθεί άλλοι θάνατοι, συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία δεν διευκρινίζεται το πότε ακριβώς ξέσπασε η επιδημία.

 Ομάδα γιατρών του υπουργείου Υγείας, μαζί με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μετέβη στην πόλη Μπικόρο όπου έχουν αναφερθεί τα περισσότερα θύματα. «Προτεραιότητά μας είναι να πάμε στο Μπικόρο για να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση και τους συνεργάτες μας ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και τα δεινά που σχετίζονται με αυτή τη νέα επιδημία του Έμπολα» είπε ο γιατρός Πέτερ Σαλάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η επιδημία αυτού του θανατηφόρου ιού στη Λ.Δ. του Κονγκό είναι η ένατη που καταγράφεται από το 1976. Στην τελευταία επιδημία, το 2017, η οποία ελέγχθηκε σχετικά γρήγορα, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών της Κινσάσα έλαβε πέντε δείγματα από ύποπτα κρούσματα στις 6 Μαΐου και τα δύο από αυτά βγήκαν θετικά. Ο ΠΟΥ θέλει να συγκεντρώσει και άλλα δείγματα και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους «με μηνύματα που θα αφορούν την πρόληψη και τον έλεγχο» της ασθένειας, είπε ο διευθυντής του Οργανισμού για την Αφρική, Δρ Ματσιντίσο Μοέτι.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

https://www.onmed.gr