Οι Έλληνες της Διασποράς στηρίζουν την Ογκολογική Μονάδα Παίδων

Δωρεά ύψους $50,000 προσφέρει το παγκόσμιο κίνημα των Ελλήνων της Διασποράς, η «Ελληνική Πρωτοβουλία» (THI), στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» εντός του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Οι νέοι πόροι του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας», εξασφαλίζουν τη δημιουργία ενός νέου γραφείου Επεξεργασίας Ιατρικών Δεδομένων και Κλινικών Δοκιμών εντός του νοσοκομείου.

Επίτευξη στόχων

Το εγχείρημα αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη συνολική επεξεργασία δεδομένων των συμμετεχόντων ασθενών σε κλινικές δοκιμές και στη ψηφιοποίηση των σχετικών ιατρικών φακέλων, καθώς ακόμη θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των πολυάριθμων συνεργατών του έργου τόσο εκτός, όσο και εντός Ελλάδας.

Με στόχο την κάλυψη της ανάγκης ασθενών, παιδιών και ενηλίκων για μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς,  προτεραιότητα του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας» αποτελεί η λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Το έργο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα μόλις πριν λίγα χρόνια υπήρχαν μόνο 15,000 εγγεγραμμένοι δωρητές μυελού των οστών, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός αυτός έφτανε τα 13 εκατομμύρια.

Χάρη στις συστηματικές προσπάθειες του «Οράματος Ελπίδας», οι εγγεγραμμένοι δωρητές έφτασαν τους 88,000, με 51 από αυτούς να είναι ήδη συμβατοί με ασθενείς.

Πλέον το «Όραμα Ελπίδας» συνεργάζεται με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Σκοπός της συνεργασίας είναι η καθιέρωση εξατομικευμένων θεραπειών προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε ασθενούς με βάση τις συγκεκριμένες γενετικές τροποποιήσεις που εντοπίζονται στους όγκους τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για την δωρεά, το πρόγραμμα θα προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» να λάβουν μέρος σε υπερσύγχρονες και ακριβείς ιατρικές δοκιμαστικές θεραπείες, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες να καταπολεμήσουν επιτυχώς τους όγκους τους και να αναρρώσουν πλήρως.

Ευκαιρίες ζωής

Στην «φαρέτρα» των ιατρών θα τεθούν μέθοδοι όπως η  αλληλουχία του DNA, οι έλεγχοι γονιδιωμάτων  και οι μοριακές τεχνικές χαρακτηριστικών που θα χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση του ειδικού όγκου κάθε ασθενούς. Οι μέθοδοι αυτοί θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με το  ΙΙΒΕΑΑ και το διεθνούς φήμης Dana Farber Cancer Institute του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (DFCI), το οποίο εδρεύει στο νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Επισημαίνεται ότι το Dana Farber Cancer Institute παρέχει στους καρκινοπαθείς την καλύτερη δυνατή θεραπεία που υπάρχει σήμερα, ενώ αναπτύσσει τις επόμενες θεραπείες μέσα από έρευνα τελευταίας τεχνολογίας.

Υποστήριξη και την αλληλεγγύη

Αναφερόμενος στην δωρεά ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, George P. Stamas, επεσήμανε ότι «Είμαστε χαρούμενοι που η δωρεά μας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα σε μερικούς σπουδαίους οργανισμούς που επικεντρώνονται είτε στην έρευνα, είτε στην στήριξη των ασθενών, καθιστώντας την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» ένα πραγματικό κέντρο αριστείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως».

Η δωρεά είχε στόχο την υποστήριξη και την αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που μάχονται κατά του Καρκίνου, όπως τόνισε στα λεγόμενά του ο Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, Μιχάλης Πρίντζος. Μεταξύ άλλων ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε στον σχετικά χαμηλό αριθμός Ελλήνων δωρητών μυελού των οστών που «αποτελεί ένα καίριο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, το οποίο πρέπει επειγόντως να διευθετηθεί μέσα από συστηματικές και συνεχείς προσπάθειες».

Στα 30 χρόνια συνεχούς προσπάθειας του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» αναφέρθηκε η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Σε ότι αφορά την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», που δημιουργήθηκε για να αυξήσει τον αριθμό των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην χώρα μας, η κ.Βαρδινογιάννη υποστήριξε ότι «η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και αγκάλιασε το έργο μας. Τα αποτελέσματα μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε».

Η κα. Βαρδινογιάννη στάθηκε στους 51 συνανθρώπους μας που κέρδισαν την ελπίδα για ζωή , αποτελώντας «ένα δυνατό μήνυμα ότι αν όλοι οι Έλληνες συστρατευτούμε, δεν θα υπάρχει κανένας συνάνθρωπος μας  χωρίς δικαίωμα στην ελπίδα. Χαίρομαι πραγματικά που σύμμαχος μας στον μεγάλο αυτό αγώνα είναι και η ελληνική ομογένεια και ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την Ελληνική Πρωτοβουλία για την έμπρακτη στήριξη.  Μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε!».

 

Πηγη:https://virus.com.gr