Οι έξι προτεραιότητες του Κ.Μητσοτάκη για την Υγεία την τετραετία 2023-2027

Στην εξάλειψη των ράντζων, τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ, την ενίσχυση του ΕΣΥ με νοσηλευτικό προσωπικό, την Πρόληψη καθώς και στην προαγωγή της Ψυχικής Υγείας εστιάζει, μεταξύ άλλων, η Νέα Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία εφόσον κερδίσει ξανά τη ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα 2023-2027, όπως το παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει στον “πυρήνα” του τη Δημόσια Υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τους εξής έξι άξονες:

Αύξηση του προσωπικού, κυρίως του νοσηλευτικού, κατά 10.000 εργαζομένους,
ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας,
δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης,
δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγειας σε όλη τη χώρα,
δωρεάν Προσωπικός Γιατρός για όλους τους πολίτες,
δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους.

Οσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, είναι μια προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Εχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με σκοπό την παροχή καλύτερων υπηρεσιών Υγείας, μικρότερη αναμονή και δημιουργία πιο φιλικού περιβάλλοντος για τους ασθενείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δύο φωτογραφίες, η μία με ράντζα, η άλλη από τον εκσυγχρονισμό της Μονάδας Εντατικής Θεραπειας του νοσοκομείου “Η Σωτηρία”. “Έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε στη διάρκεια της πανδημίας κατά 100%, να διπλασιάσουμε ουσιαστικά, τις ΜΕΘ”, επεσήμανε, προσθέτοντας:
“Θέλουμε τη δεξιά εικόνα (σ.σ τη ΜΕΘ του Σωτηρία), δεν θέλουμε την αριστερή εικόνα. Πώς θα το πετύχουμε; Με το να εκσυγχρονίσουμε σε 80 νοσοκομεία τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και να ανακαινίσουμε δραστικά και τα 156 κέντρα υγείας της χώρας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Να δημιουργήσουμε παραπάνω από 300 μονάδες τηλεϊατρικής, και βέβαια, πολύ σημαντικό, να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής για τις χειρουργικές πράξεις. Πρέπει να τους μειώσουμε κατά 50% και στόχος μου είναι να μειώσουμε κατά 70% το χρόνο αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μέχρι το τέλος του 2027”.

Ψηφιακή Υγεία

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ψηφιακή Υγεία και το myHealth.gov.gr, εφαρμογή που περιλαμβάνει άυλη συνταγογράφηση, ηλεκτρονικά ραντεβού με τον Προσωπικό Γιατρό, ιατρικά νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.

“Αυτό το οποίο βλέπετε -όσοι δεν το έχετε κατεβάσει στα κινητά σας, σας ενθαρρύνω να το κάνετε- είναι ουσιαστικά το πρόπλασμα του ψηφιακού φακέλου ασθενούς, που θα είναι έτοιμος στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Όλη η πληροφορία συγκεντρωμένη σε ένα σημείο”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι. Παραδείγματος χάρη, συμβαίνει ένα επείγον περιστατικό, έρχεται το ΕΚΑΒ και γνωρίζει ο διασώστης του ΕΚΑΒ ακριβώς το ιατρικό ιστορικό του πολίτη τον οποίο θα πάει να παραλάβει. Κι όταν θα πάει στο νοσοκομείο, το νοσοκομείο είναι ήδη έτοιμο να αντιμετωπίσει το περιστατικό και ο ασθενής κατευθύνεται σε εκείνο το νοσοκομείο το οποίο μπορεί εκείνη την στιγμή να εφημερεύει και να έχει την εξειδικευμένη γνώση και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτό το επείγον περιστατικό”.

Δομές Ψυχικής Υγείας

Η Ψυχική Υγεία μπαίνει στο επίκεντρο των πολιτικών, ειδικά μετά την πανδημία και το ψυχικό “αποτύπωμα” που άφησε, καθώς αναδείχθηκαν δυσκολίες. “Ήδη έχουμε εκπονήσει και θα ολοκληρώσουμε μέσα στην επόμενη τετραετία μία καινοτόμα στρατηγική ψυχικής υγείας, με νέες δομές. Η ψυχική υγεία -και ειδικά η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων- είναι μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια υφυπουργός, Ζωή Ράπτη, προχωρά με ταχύ ρυθμό τη δημιουργία 106 Δομών, με χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αρκετές από αυτές τις δομές έχουν λάβει άδεια λειτουργίας και πολλές έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για τους πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” που θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με περαιτέρω ελέγχους για διάφορα νοσήματα τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Η παρέμβαση “Φώφη Γεννηματά” που αφορά σε δωρεάν μαστογραφίες γυναικών από 50 – 69 ετών μετρά περισσότερες από 130.000 γυναίκες έχουν που έχουν ήδη κάνει προληπτική μαστογραφία, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή. “Από αυτές, παραπάνω από 7.000 εντοπίστηκαν με καρκίνο του μαστού τον οποίον δεν γνώριζαν. Η πιθανότητα να πάνε καλά και να γιατρευτούν πλήρως είναι πολύ μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από τη στιγμή που έχουμε έγκαιρη διάγνωση”, σημείωσε.

 

 

Πηγη: https://healthmag.gr/