33.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ευρώπη εξαιτίας λοιμώξεων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, 75% των λοιμώξεων είναι ενδοσοκομειακές, προκαλούνται δηλαδή από μικρόβια που αναπτύσσονται σε νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων, όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι χειρουργικές πτέρυγες.
Οι επιστήμονες είναι επικεντρωμένοι σε 16 μικρόβια, τα οποία εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη αντοχή στις θεραπείες. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα για το βακτήριο klebsiella το οποίο ευθύνεται για σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και πνευμονίες και είναι ανθεκτικό σε πολλαπλά αντιβιοτικά. Οι θάνατοι απο λοιμώξεις klebsiella έχουν εξαπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ευρώπη, ενώ τετραπλάσιοι είναι οι θάνατοι από το βακτήριο Ecoli.
Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 10% των νοσηλευόμενων σε εντατικές ή χειρουργικές μονάδες προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, ενώ κάθε χρόνο 1000 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους όχι από την πάθηση για την οποία μπήκαν στο νοσοκομείο αλλά εξαιτίας κάποιας λοίμωξης από πολυανθεκτικό μικρόβιο.
Το ECDC προτείνει σειρά μέτρων για τον περιορισμό των ανθεκτικών λοιμώξεων. Η κύρια παρέμβαση αφορά την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, αφού η κατάχρησή τους – τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα – συμβάλλει καθοριστικά στη αύξηση της μικροβιακής αντοχής.
Πηγη:https://www.onmed.gr/