Οι Γερμανοί γιατροί δεν κάνουν χειραψίες για λόγους υγιεινής!

Η χειραψία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία αφού επικίνδυνα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν μέσω της ευγενικής αυτής κίνησης καλωσορίσματος. Ένα μεγάλο μέρος των νοσοκομειακών λοιμώξεων θα μπορούσε να αποφευχθεί με περισσότερη υγιεινή και κουνώντας απλά το χέρι όταν συναντάμε κάποιον, όπως συμβουλεύουν Γερμανοί γιατροί.

Ειδικά σε περίοδο έξαρσης της γρίπης, οι χειραψίες θα πρέπει να αποφεύγονται.

Τα χέρια είναι μια σημαντική διαδρομή μετάδοσης μικροβίων. Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «n-tv», περίπου 10.000 έως 15.000 θάνατοι που οφείλονται σε νοσοκομειακές λοιμώξεις καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα της Μέρκελ.

«Το ένα τρίτο θα μπορούσε να αποφευχθεί με περισσότερη υγιεινή», επισημαίνει η Πέτρα Γκαστμάγιερ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την επιτήρηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Για το λόγο αυτό,σε πολλά νοσοκομεία της Γερμανίας, νοσηλευτές και γιατροί δεν δίνουν τα χέρια», προσθέτει.
Οι πιο συχνές νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι η πνευμονία και η ουρολοίμωξη, όπως εξηγεί η ειδικός σε θέματα υγιεινής Πέτρα Γκάστμαγερ, που εργάζεται στο Βερολίνο. «Έχουμε δύο κιλά βακτήρια στο σώμα, τα έντερά μας και το δέρμα μας, τα οποία είναι έτοιμα να… εξαπλωθούν όταν το ανοσοποιητικό μας εξασθενήσει».

«Η εθνική εκστρατεία «Action Clean Hands», όπως επισημαίνει η Γερμανίδα γιατρός, «έχει στόχο να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο σχετικά με το θέμα της υγιεινής.

Η υγιεινή μπορεί να αποτρέψει τις λοιμώξεις όχι μόνο σε κλινικές. Η Πέτρα Γκάστμαγερ εκτιμά ότι, το 20 έως 30% της γρίπης και των γαστρεντερικών ασθενειών θα μπορούσαν να αποφευχθεί.

«Στη κλινική «Schön Klinik» δεν κάνουμε πλέον χειραψίες», λέει ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Χάρτμουτ Κιστενφέγκερ προσθέτοντας πώς, εκτός από την αποφυγή της χειραψίας, είναι απαραίτητη η υγιεινή των χεριών.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο να κουνάμε απλά το χέρι όταν συναντάμε κάποιον», υποστηρίζει ο επικεφαλής του Τμήματος Υγιεινής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Rechts der Isar» του Μονάχου, Φρίντμαν Γκέμπχαρντ.

 

Πηγη:http://www.healthview.gr