Οι ειδικοί σταθμίζουν τις προοπτικές ενός εμβολίου κατά του κοροναϊού

Οι ερευνητές του εμβολίου εργάζονται έντονα στο παρασκήνιο για να ανακαλύψουν ένα εμβόλιο που θα καταπολεμήσει το κοροναϊό. Η Kizzmekia Corbett, επιστημονική προϊσταμένη του προγράμματος για το κοροναϊό στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Εμβρυακών Ερευνών για τα Λοιμώδη Νοσήματα, δήλωσε ότι το έργο του της ομάδας mRNA, που εισήχθη στην κλινική 66 ημέρες μετά, έλαβε τη ιογενή αλληλουχία. Πρόκειται για ένα “παγκόσμιο ρεκόρ” . Αυτό το χρονοδιάγραμμα συγκρίνεται με το ρεκόρ της ομάδας για τον ιό Zika, το οποίο χρειάστηκε επίσης έξι μήνες.

Συνολικά, περίπου 50 εμβόλια βρίσκονται σε πρώιμη ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή της βιοφαρμακευτικής περίθαλψης και οι ερευνητές διερευνούν περίπου 10 διαφορετικές προσεγγίσεις εμβολίων, δήλωσε ο Jim Mayne, αντιπρόεδρος επιστημονικής και ρυθμιστικής υπεράσπισης.

“Δεν είναι μόνο σημαντικό ότι έχουμε 50 πλάνα στο στόχο, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις”, δήλωσε. Αυτή η ποικιλία ενισχύει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Μεταξύ αυτών των προσπαθειών υπάρχουν δύο στη Sanofi, καθώς και η συνεργασία της Pfizer με τη BioNTech. Η GlaxoSmithKline δίνει τη δυνατότητα στους άλλους παίκτες να χρησιμοποιήσουν το δικό τους ανοσοενισχυτικό, όπως επεσήμανε ο Michael Breen, διευθύνων σύμβουλος των λοιμωδών νοσημάτων στο GlobalData.

“Σε όλη την βιομηχανία βλέπουμε πολύ συντονισμό”, δήλωσε ο Breen. “Εξετάζουμε το εμβόλιο  που ξεκίνησε σε ερευνητικό ίδρυμα στην Καναδά η  Merbo’s Ebola Ervebo, η NewLink Genetics χορήγησε άδεια και στη συνέχεια η Merck πήρε την έγκριση του FDA το Δεκέμβριο.

Η συνεργασία της Moderna ελπίζει να συνεχίσει να κινείται πολύ πιο γρήγορα από αυτό. Η ομάδα έχει αρκετά ισχυρές ποσότητες δεδομένων ανοσογονικότητας από ζωικά μοντέλα, ανέφερε ο Corbett και έχει βρεθεί σε ανθρώπινες εξετάσεις για περίπου δύο εβδομάδες, έτσι τα πρώτα δείγματα αρχίζουν να επιστρέφουν για ανάλυση. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η ομάδα “συνθέτει το είδος πακέτου δεδομένων που χρειαζόμαστε για να πάρουμε την εκκαθάριση IND για τη φάση 2”, ανέφερε ο Corbett στην επιτροπή, αναφερόμενος στην υποβολή προς έγκριση από την οργάνωση για να προχωρήσει.

Ενώ προειδοποίησε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι προσωρινά, δήλωσε ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι σε θέση να φτάσει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας το φθινόπωρο και στη συνέχεια στο γενικό πληθυσμό σε 12 έως 18 μήνες.

Σχετικά με το πιθανό χρονικό διάστημα για ένα νέο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ο Breen συμφώνησε ότι θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια.  Είναι πιθανό να μπορούμε να δούμε το εμβόλιο σε ένα χρόνο, είπε αλλά πρόσθεσε ότι μπορέί  στην έρευνα και ανάπτυξη του εμβολίου να εμφανιστούν εμπόδια και να καθυστερήσουν μέχρι και 18 μήνες τα πράγματα.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/