Οι εκλογές…κόβουν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας αλλά και ο Πρόεδρος της ΝΔ

Προεκλογικό… λάβαρο και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ προκειμένου να τραβήξουν τους αντικαπνιστές ψηφοφόρους, φαίνεται ότι αποτελεί το κάπνισμα.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προανήγγειλε ουσιαστικά ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να εφαρμοσθεί ο αντικαπνιστικός νόμος που απαγορεύει το τσιγάρο στους κλειστούς δημόσιους χώρους, είτε είναι υπηρεσίες του δημοσίου είτε εστιατόρια και καφετέριες.

Εκτός βέβαια εάν έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους με πολλές παραμέτρους.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος.

Όπως είπε: «Έχουμε χρέος όλοι, Πολιτεία, πολιτικό σύστημα, επιστημονική κοινότητα , κοινωνικοί φορείς , επαγγελματικές ενώσεις , να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας με στόχο την προστασία της ατομικής και της Δημόσιας Υγείας από την αποδεδειγμένα βλαπτική επίδραση μιας εξαρτητικής συμπεριφοράς που δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Χρειάζεται προφανώς διατομεακή συνεργασία και διϋπουργικός συντονισμός για τον αποτελεσματικό έλεγχο της απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση στο θέμα της απαγόρευσης της διαφήμισης και της προώθησης καπνικών προϊόντων κάθε μορφής.

Είναι ζήτημα τήρησης στοιχειωδών όρων και βασικών standards Δημόσιας Υγείας, είναι ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κουλτούρας κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά και Πολιτισμού μιας χώρας».

Νωρίτερα πάντως δεσμεύτηκε και στον Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα.

Και ο Κ.Μητσοτάκης κατά του καπνίσματος

Λίγα 24ωρα νωρίτερα πάντως ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), έκανε εκτενή αναφορά στο τι θα πράξει ο ίδιος εάν εκλεγεί κυβέρνηση.

Μάλιστα όπως είπε, το πρώτο πράγμα που θα εφαρμόσει μόλις αναλάβει θα είναι η απαγόρευση του καπνίσματος και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πριν από οτιδήποτε.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr