Οι εκλογές «τρώνε» τον οικογενειακό γιατρό! Τι θα γίνει με τις ΤΟΜΥ

Στο… απώτερο μέλλον φαίνεται ότι οδηγείται η υλοποίηση του σχεδίου του οικογενειακού γιατρού, καθώς οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν ήδη το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι θα λάβουν κι άλλη συνέχεια μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη άλλωστε ο θεσμός «κουτσαίνει» εδώ και καιρό, καθώς ακόμη δεν έχει προωθηθεί η προκήρυξη των νέων θέσεων για τους οικογενειακούς γιατρούς στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Όμως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παραμένει λειψός αφού ούτε στις δημόσιες ΤΟΜΥ υπάρχουν οι συγκεκριμένες ειδικότητες (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι), αλλά ούτε και με τον ΕΟΠΥΥ έχουν γίνει οι απαιτούμενες συμβάσεις από οικογενειακούς γιατρούς.

Το μέλλον του οικογενειακού γιατρού

Πάντως και να αλλάξει η κυβέρνηση με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αναμένεται να προωθηθεί έστω με κάποιες αλλαγές.
Άλλωστε και η ΝΔ στο πρόγραμμά της προβλέπει την ύπαρξη οικογενειακού γιατρού αλλά με καλύτερες αποδοχές για τον ιατρικό κόσμο.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις ΤΟΜΥ, εάν εκλεγεί η ΝΔ, καθώς ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ σε δηλώσεις του στο παρελθόν είχε τονίσει ότι θα τις καταργούσε.

Όπως και να ‘χει και η ΤΟΜΥ παραμένουν ένα προβληματικό εγχείρημα αφού ακόμη και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει παραδεχτεί ότι υπάρχου προβλήματα στέγασης και στελέχωσης γι αυτό και δεν έχει δημιουργηθεί ο αριθμός των 249 ΤΟΜΥ όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Υγείας, ένα εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στις 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν ανά την Ελλάδα.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr