Τους πρόωρους θανάτους που θα μπορούσαν να προληφθούν καταγράφει έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ευρώπη.
Κύριες αιτίες των θανάτων που προλαμβάνονται είναι είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, ο καρκίνος του πνεύμονα και τα τροχαία ατυχήματα, που είναι και μερικές από τις κυριότερες αιτίες της συνολικής θνησιμότητας στην Ευρώπη. Σύμφωνα, δε, με την έκθεση 20% των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί με ταχύτερη θεραπευτική παρέμβαση.
Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει ακόμη αρκετή δουλειά στην εγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, αλλά και στα προγράμματα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων.
Οι καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους δύο τομείς καταγράφονται σε Ιταλία, Κύπρο και Ισπανία, όπου οι αποτρέψειμοι θάνατοι είναι περίπου 25% λιγότεροι από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (151 – 159 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 216 στην Ευρώπη των 28).
Για την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 182 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού μπορούν να αποτραπούν μέσο της πρόληψης και άλλοι 127 (πάντα ανά 100.000 άτομα) μέσω έγκαιρης θεραπείας.
Ο δείκτης της αποτρέψιμης θνησιμότητας αφορά τους πρόωρους θανάτους, δηλαδή αυτούς που συμβαίνουν στις ηλικίες κάτω των 75 ετών.
Πηγη:https://www.onmed.gr/