Οι επενδύσεις στις κλινικές μελέτες μπορούν να πετύχουν μεγάλους Εθνικούς στόχους

Ομιλία του Ν. Κωστάρα στο συνέδριο για το Νοσοκομείο

 

Οι επενδύσεις στις Κλινικές Μελέτες μπορούν να πετύχουν μεγάλους εθνικούς στόχους, σύμφωνα με τον Νίκο Κωστάρα, Γενικό Διευθυντή της IQVIA, όπως: βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και των υποδομών των νοσοκομείων, ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού για φαρμακευτική δαπάνη, ενίσχυση των εσόδων των νοσοκομείων, προσέλκυση επενδυτών, δημιουργία νεών θέσεων εργασίας και αναστροφή του brain drain που έχουμε τα τελευταία έτη και φυσικά χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας με αναπτυξιακές δαπάνες για κλινική έρευνα και όχι με ζημιές στους προϋπολογισμούς των εταιρειών μέσω του clawback. Σύμφωνα με τον κ. Κωστάρα, σε μια μελέτη που έκανε η IQVIA αποτυπώνεται η συγκριτική θέση της Ελλάδας ως προς τις κλινικές μελέτες. Με αφορμή τη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι η φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν 34 δισ. ευρώ κάθε χρόνο σε κλινικές μελέτες στην Ευρώπη. Η Ελλάδα το 2014 απορρόφησε μόνο 80 εκατ., δηλαδή ποσοστό 0,23%.

Το 2016 απορρόφησε μόνο 42 εκατ. δηλαδή ποσοστό 0,12% όταν το Βέλγιο απορρόφησε 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 8,3%. Εάν η Ελλάδα φτάσει τον μέσο όρο των κλινικών μελετών της Ευρώπης, θα αποκομίσει κέρδη 520 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 1,1 δισ. ευρώ, θα φέρει έσοδα 270 εκατομμύρια από άλλες χώρες και θα ανοίξει 23.000 νέες θέσεις εργασίας. Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στις κλινικές μελέτες επιστρέφει στην οικονομία ποσό 2,2 ευρώ, ενώ υπάρχουν αυξημένα έσοδα από κρατικούς φόρους, άμεσους και έμμεσους, έσοδα στα νοσοκομεία, στις ΥΠΕ κ.λπ.

Αναφορικά με πιθανές βελτιώσεις στη θέση της χώρα μας, μελετήθηκαν εκτός της Ελλάδας και πέντε άλλες χώρες (Γερμανία, Ισραήλ, Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Βουλγαρία) με διαφορετικό προφίλ η κάθε μία. Τα κύρια κριτήρια που παρατηρήθηκαν είναι οι χρόνοι για τις διαδικασίες και τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα.

Η Ελλάδα λοιπόν υστερεί σοβαρά και στα δύο ενώ μειονεκτεί και στο θέμα των registries, καθώς επίσης και στις υποδομές για κλινικές μελέτες. Στις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κωστάρας περιλαμβάνεται η πρόταση να δοθούν οικονομικά κίνητρα στα νοσοκομεία, η δυνατότητα τα νοσοκομεία να τιμολογούν για τις υπηρεσίες κυρίως για τις εργαστηριακές εξετάσεις, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χωρίς να υπάρχει υποψία χρηματισμού κ.λπ.

 

 

Πηγη:HealthDaily