Οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν επιτρέπουν άνοιγμα, αλλά η κοινωνία δεν αντέχει

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι επιδημιολογικοί δείκτες του κορονοϊού, όμως την ίδια ώρα η κοινωνία δεν αντέχει άλλη πίεση και ο Πρωθυπουργός οδηγείται ανοίγματα δραστηριοτήτων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα καθημερινά κρούσματα συνεχίζουν να είναι κοντά στα 2800 και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία στις 500. Την ίδια ώρα ο εμβολιασμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και τα self test, αποδεικνύουν δειλά την αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, φαίνεται ότι τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι της τάξης των 32.000, με κάπου λιγότερα από τα μισά στην Αττική. Η θετικότητα των τεστ είναι κοντά στο 5% και ο δείκτης αναπαραγωγής ελαφρά βελτιωμένος αλλά κοντά στο 1. Σχετικά με τη θετικότητα ο ΕΟΔΥ χθες κατέγραφε ότι: Την εβδομάδα 12 – 18 Απριλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,98% σε σύνολο 115.934 RT-PCR και 264.251 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Με αυτά τα στοιχεία σε μία χώρα που κινείται σταθερά κοντά στα όρια του το σύστημα υγείας, δεν είναι λογικό να εκφράζεις τη σιγουριά ότι θα ανοίξει η εστίαση και τα σχολεία.

Ειδικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αναφέρουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι “Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19, στις 20/4 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 556 (ημερήσια μεταβολή +36,95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 501 ασθενείς”. Θετικό είναι το γεγονός ότι υπήρξαν και ανάλογα εξιτήρια.

Επίσης ανέφερε ότι “την εβδομάδα 12 – 18 Απριλίου οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.563, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 3.054. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,17”. Δηλαδή ακόμη το σύστημα υγείας εξακολουθεί να επιβαρύνεται. Να αναφέρουμε δε ότι οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 830.

Εμβόλια
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, η Κυβέρνηση επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Απαιτείται να δημιουργηθεί το πολύτιμο ανάχωμα προκειμένου να χτιστεί ένα τοίχος ανοσίας ώστε να αποτελέσει εγγύηση για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15/5. Όμως κι αυτό φαντάζει δύσκολο.

Ο κ. Κικίκλιας ανέφερε ότι το δίμηνο Μάϊου-Ιούνιου μπορούν να γίνουν 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα και μπορεί να πραγματοποιηθεί, όμως αυτό δεν είναι και εγγύηση για την τουριστική περίοδο. Απλά να αναλογιστεί κανείς 150.000 άτομα να εμβολιάζονται ημερησίως σε μια περίοδο ενεργούς τουριστικής περιόδου.

Self test
Σχετικά με τα στοιχεία για τα self test στην χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται το εξής:  Έως την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 834.819 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος. Από τα 9.753 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως και τις 21 Aπριλίου 2021, έχουν καταγραφεί 1.753 θετικά αποτελέσματα.

Τα προηγούμενα επίσημα στοιχεία που είχαν αναφερθεί και αφορούσαν μέχρι την Παρασκευή 16/5. Ειδικότερα “10.168 φαρμακεία διέθεσαν 970.814 self-test σε πολίτες”. Εννοείται πως μετά την Παρασκευή διατέθηκαν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες τεστ, όμως ακόμη αναζητείται το αποτέλεσμα.

 

 

Πηγή: https://healthmag.gr/