Με την πανδημία COVID-19 να φωτίζει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων, οι αμερικανοί νομοθέτες έχουν υποβάλει ένα σύνολο νομοθετικών πράξεων που επιδιώκουν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων εις βάρος μεγάλων παραγωγών στο εξωτερικό, ιδίως της Κίνας.
Οι ηγέτες του Κογκρέσου υποστήριξαν τους τελευταίους μήνες ότι η εξάρτηση των ΗΠΑ από τα φάρμακα που παράγονται ή προέρχονται από τη χώρα έχει δημιουργήσει ένα ζήτημα ασφάλειας που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία παράλληλων αλυσίδων εφοδιασμού και την εξάλειψη της εμπιστοσύνης σε πιθανούς κακούς παράγοντες στο εξωτερικό.
Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος φέρεται να εργάζεται σε μια εκτελεστική εντολή “Buy American” που θα απαιτούσε από κυβερνητικούς φορείς να αγοράσουν ιατρικά προϊόντα από την Αμερική και η παραγγελία αυτή θα μπορούσε τελικά να περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα. Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να είναι η φαρμακευτική βιομηχανία και οι εκπρόσωποί της στο Καπιτώλιο.
Με τη συσσώρευση νομοθεσίας, η Φαρμακευτική Έρευνα και οι Κατασκευαστές της Αμερικής (PhRMA), ο μεγαλύτερος όμιλος πίεσης της βιομηχανίας, έχει αντιστραφεί ενάντια στην υποστήριξη του Κογκρέσου για αναταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού.
Ο συλλογισμός της βιομηχανίας δεν είναι περίπλοκος: Η μεταποιητική πολιτεία θα κοστίσει πιθανώς ένα ακριβό ποσό σε σύγκριση με τους φθηνότερους μισθούς και το χαμηλότερο κόστος στο εξωτερικό και θα διαταράξει την ισορροπία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού της φαρμακευτικής.
“Ενώ υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την προώθηση περισσότερης παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μετακίνηση όλης της παραγωγής εδώ δεν είναι πρακτική και πιθανότατα δεν είναι εφικτή”, δήλωσε εκπρόσωπος της PhRMA. “Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ρίξουν μια μακροπρόθεσμη, πιο ολιστική ματιά στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων πριν προχωρήσουν σε εξαντλητικές προτάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στην προμήθεια φαρμάκων στις ΗΠΑ.”
Θέλετε ένα παράδειγμα για το πόσο υψηλό θα μπορούσε να πάει ο λογαριασμός; Κοιτάξτε τη συμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου μήνα με την ελάχιστα γνωστή Phlow Corporation για ένα εργοστάσιο παραγωγής 354 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια για την παραγωγή γενικών φαρμάκων COVID-19 και ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (API).
Η συμφωνία, που χρηματοδοτείται από την Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), μπορεί να επεκταθεί έως και 10 χρόνια και 812 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του οργανισμού ανάπτυξης φαρμάκων. Η συμφωνία θα έρθει με τη συμμετοχή της CivicaRx, ενός κατασκευαστή γενόσημων φαρμάκων που ξεκίνησε από νοσοκομεία που έχουν βαρεθεί με τις αυξανόμενες τιμές των ναρκωτικών και τον προμηθευτή API AMPAC, μεταξύ άλλων.
Η συμφωνία Phlow ήταν μέρος της φιλοσοφίας “America First” της κυβέρνησης Τραμπ για να επαναφέρει την παρασκευή ναρκωτικών πίσω από τα κράτη ξένων κυβερνήσεων όπως η Κίνα και η Ινδία, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς API στον κόσμο.
Μια άλλη συμφωνία BARDA που υπογράφηκε αυτήν την εβδομάδα έδωσε 628 εκατομμύρια δολάρια στην Emergent BioSolutions για την κλιμάκωση της παραγωγής στοχευμένων υποψήφιων εμβολίων COVID-19 για να κάνουν «δεκάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια» δόσεις διαθέσιμες έως το 2021 σε τρεις από τις εγκαταστάσεις της περιοχής της Βαλτιμόρης.
Πηγή:https://www.healthweb.gr/