Οι κακουχίες αλλάζουν μόνιμα τον εγκέφαλο [μελέτη]

Επιστήμονες του Radboud University αποκαλύπτουν ότι οι κακουχίες αλλάζουν μόνιμα τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, ασυνήθιστη αντίδραση του εγκεφάλου σε αυτές συνδέεται με συμπτώματα άγχους. Αυτό θα μπορούσε να εχει προγνωστική αξία για την ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών

Νευροεπιστήμονες εξέτασαν την επίδραση των κακουχιών της ζωής στα μοτίβα του εγκεφάλου. Ανακάλυψαν αξιοσημείωτες σχέσεις που ενδεχομένως μπορεί να έχουν προγνωστική αξία για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την έρευνα σε 170 ανθρώπους. Εστίασαν συγκεκριμένα σε κακουχίες-γεγονότα που είναι γνωστό πως έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη.

Για παράδειγμα η έγκυος που καπνίζει, επιπλοκές στον τοκετό ή κακοποίηση, δυστύχημα κ.α.

Εκτός από στοιχεία για τη ζωή των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν τη δομή του εγκεφάλου τους με απεικονιστικές εξετάσεις στις ηλικίες 25 και 33. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη για να βρεθούν σχέσεις μεταξύ κακουχιών και μοτίβων στον εγκέφαλο. Εμφανίστηκαν με σαφήνεια. Και αυτές οι σχέσεις είναι πολύ σταθερές, δήλωσε η Nathalie Holz. Παρατηρήθηκαν  και στις δυο ηλικίες. Με τα αποτελέσματα μπορούν να προβλέψουν πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στις κακουχίες.

Ο André Marquand βρίσκει σημαντικό ότι μπορούν οι ερευνητές να εντοπίσουν την επίδραση των γεγονότων που συνέβησαν 25 χρόνια πριν, στον εγκέφαλο.

Ο Marquand εξήγησε ότι η ομάδα γνώρισε πώς αντιδρά φυσιολογικά ο εγκέφαλος στις κακουχίες. Επίσης μπόρεσε να εντοπίσει πότε μια αντίδραση δεν είναι φυσιολογική και ανακάλυψε ότι τέτοιο αποκλίνον μοτίβο συνδεόταν με συμπτώματα άγχους.

Οι επιστήμονες αναμένουν, τα ευρήματα να συμβάλλουν τελικά στην έγκαιρη διάγνωση ψυχικών παθήσεων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience.

 

Πηγη: https://www.iatronet.gr/