Οι πιο υγιεινές χώρες του κόσμου: Στην 26η θέση η Ελλάδα

Η Ισπανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση και η Ιταλία τη δεύτερη στην κατάταξη με τις πιο υγιεινές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός στη μεσογειακή διατροφή – όμως η Ελλάδα βρίσκεται στην 26ηθέση!

Η έκθεση Bloomberg Healthiest Country Index 2019 περιλαμβάνει 169 χώρες όλου του κόσμου και λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες: από το προσδόκιμο επιβίωσης, τα ποσοστά καπνίσματος και παχυσαρκίας, μέχρι την πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Μάλιστα, το αρνητικό για τη χώρα μας είναι ότι υποχώρησε κατά 6 θέσεις, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Bloomberg, που εκδόθηκε το 2017. Πάντως, η χώρα μας είναι πρώτη στα Βαλκάνια, όπου τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά: Αλβανία 43η, Βοσνία 42η, Μαυροβούνιο 41η, Σερβία 55ηκαι Βόρεια Μακεδονία στην 56η(αναφέρεται απλώς ως Μακεδονία).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Βρετανία κατατάσσεται μόλις στην 19ηθέση, ο Καναδάς στην 16η, οι ΗΠΑ στην 36η, η Κίνα στην 52ηκαι η Τουρκία στην 51η.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι γνωστό ότι δρα προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και προλαμβάνει τον καρκίνο, θα μπορούσε να δώσει εξήγηση για την καλή υγεία των Ισπανών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ισπανία έχει επίσημα και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη γέννησή τη και κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως. Ακολουθούν Ισλανδία, Ιαπωνία, Ελβετία, Σουηδία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Νορβηγία και Ισραήλ.

Οι χώρες στις πρώτες 50 χώρες που έκαναν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις σε σχέση με το 2017, ήταν η Νότια Κορέα – η οποία αυξήθηκε από την 24η σε την 17η – η Εσθονία, η οποία αυξήθηκε έξι θέσεις από το 38η στο 32η, και η Αλβανία, η οποία αυξήθηκε από την 50η στην 43η. Από την άλλη, η Βόρεια Μακεδονία είχε τη μεγαλύτερη πτώση 12 θέσεων από την 44η στην 56η.

Κανένα από τα αφρικανικά έθνη δεν κατατάσσεται στις 50 πρώτες χώρες και μόνο λίγες από τη Μέση Ανατολή τα καταφέρουν: Μπαχρέιν, Κατάρ, Λίβανος, Μπρουνέι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν.

Οι χώρες στην υποσαχάρια Αφρική – όπου η πρόσβαση σε καθαρό νερό και η αποχέτευση είναι συνήθη προβλήματα και ενδημούν πολλές θανατηφόρες ασθένειες – αποτελούσαν 27 από τις 30 χώρες που δεν είχαν καλή υγεία. Τη χειρότερη επίδοση είχαν χώρες, όπως η Αϊτή, το Αφγανιστάν και η Υεμένη.

 

Πηγη:https://virus.com.gr