Οι πρώτοι φωτοχρωμικοί φακοί επαφής!

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε πρόσφατα τους πρώτους φωτοχρωμικούς φακούς επαφής, δηλαδή, φακούς, που σκουραίνουν ανάλογα με την ένταση του ήλιου! Όπως συμβαίνει και με τα γυαλιά οράσεως, που φέρουν αντίστοιχους φακούς.

Οι φακοί επαφής φέρουν την ονομασία Acuvue Oasys, φέρουν την τεχνολογία Light Intelligent Technology και αναπτύχθηκαν από την εταιρεία Johnson & Johnson Vision Care. Είναι μαλακοί φακοί επαφής για καθημερινή χρήση μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με μυωπία, υπερμετρωπία και ορισμένους βαθμούς αστιγματισμού.

Οι φακοί επαφής περιέχουν ένα φωτοχρωμικό πρόσθετο, που προσαρμόζει την ποσότητα του ορατού φωτός που φιλτράρεται στο μάτι με βάση την ποσότητα του υπεριώδους φωτός στον οποίο εκτίθενται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ελαφρώς σκοτείνιασμα του φακού σε έντονο ηλιακό φως, που επιστρέφει αυτόματα σε μια κανονική απόχρωση, όταν εκτίθεται σε κανονικές ή σκοτεινές συνθήκες φωτισμού.

Ο FDA εξέτασε επιστημονικά δεδομένα από μία κλινική μελέτης 24 ασθενών που αξιολόγησε την απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας καθώς φορούσαν τους φακούς επαφής. Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ανησυχιών ούτε για την απόδοση στην οδήγηση ούτε για την όραση κατά την χρήση των φακών.

Οι φακοί προορίζονται για καθημερινή φθορά για έως και 14 ημέρες. Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να κοιμούνται με αυτούς, να τους εκθέτουν στο νερό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα γυαλιών ηλίου. Επίσης, άτομα με τις ακόλουθες καταστάσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αυτούς τους φακούς επαφής:

  • φλεγμονή ή μόλυνση στο μάτι ή στα μάτια ή στα βλέφαρα.
  • οποιαδήποτε βλάβη των ματιών.
  • τραυματισμό ή ανωμαλία που επηρεάζει τον κερατοειδή, τον επιπεφυκότα (η βλεννογόνος μεμβράνη που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού και τις γραμμές του εσωτερικού των βλεφάρων) ή τα βλέφαρα.
  • οποιεσδήποτε προηγουμένως διαγνωσθείσες καταστάσεις που καθιστούν το φακό επαφής να φθείρεται άβολα.
  • σοβαρή ξηροφθαλμία.
  • μειωμένη ευαισθησία του κερατοειδούς.
  • κάθε συστηματική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει το μάτι ή να επιδεινωθεί με τη χρήση φακών επαφής.
  • αλλεργικές αντιδράσεις στην επιφάνεια του ματιού ή τους περιβάλλοντες ιστούς που μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν με τη χρήση φακών επαφής ή με τη χρήση φακών επαφής.
  • οποιαδήποτε ενεργή λοίμωξη των ματιών ή κόκκινα ή ερεθισμένα μάτια.

Πηγη:https://virus.com.gr