Οι στατίνες βοηθούν κατά των ψυχικών παθήσεων

Οι στατίνες, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της αυξημένης χοληστερόλης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως σχιζοφρένειαδιπολική διαταραχή ή άλλες ψυχώσεις.

Τουλάχιστον αυτό έδειξε μία μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησετο πανεπιστήμιο University College London(UCL) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry. Η μελέτη έδειξε ότι η έκθεση στις στατίνες συνδέεται με μειωμένο ρυθμό ψυχιατρικής νοσηλείας.

Ακόμη, σε ασθενείς με διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια μειώθηκαν οι αυτοτραυματισμοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ποσοστά αυτοτραυματισμού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40% για εκείνους που έπαιρναν στατίνες ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και πάνω από 30% για ασθενείς με διαβητικά φάρμακα.

Στη μελέτη πήραν μέρος 142.691 ασθενείςκαι οι ερευνητές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε ασθενείς, που λάμβαναν στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης, ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή αντιδιαβητικών φαρμάκων, όπως η μετφορμίνη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Joseph Hayesδήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί μεγάλα σύνολα δεδομένων πληθυσμού για να συγκρίνει την έκθεση του ασθενούς σε αυτά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως και τις πιθανές επιδράσεις σε άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες».

Πηγη:https://virus.com.gr/