Οι συστάσεις της Ευρώπης για τους ψυχικά ασθενείς στην Ελλάδα

Την ανησυχία της για τις ελλιπείς μεταρρυθμίσεις στον ψυχιατρικό τομέα εκφράζει σε έκθεση η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην ίδια έκθεση υπάρχει εκτεταμένη αναφορά και για το θέμα των μεταναστών. Συγκεκριμένα, η αναφορά κάνει λόγο για υπερπληθυσμό, κακές συνθήκες κράτησης, ακόμα και κακομεταχείριση των κρατούμενων μεταναστών.

Ειδικότερα για τα παιδιά, η έκθεση αναφέρει ότι δεν έχουν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα από τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή των προηγούμενων συστάσεων της CPT όσον αφορά στην κράτησή τους και ζητά από τις αρχές να προβούν σε ουσιαστική αναθεώρηση της πολιτικής τους σχετικά με την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών τόσο για σκοπούς υποδοχής και ταυτοποίησης όσο και για την «προστατευτική φύλαξή τους».

Ακόμα και για τα παιδιά που κρατούνται με τους γονείς τους υπενθυμίζει ότι η κράτηση μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και ευημερία τους.

Τα πορίσματα της έκθεσης βασίζονται στην επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο.

Μεταρρυθμίσεις στον Ψυχιατρικό Τομέα

Κατόπιν της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε, η CPT προχώρησε σε συστάσεις για τον ψυχιατρικό τομέα στην Ελλάδα, καθώς χαρακτήρισε ελλιπείς τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως εξακολουθεί να υφίσταται μια σειρά από προβλήματα, όπως:

  • Ακατάλληλη κατανομή ασθενών
  • Έλλειψη προσωπικού κυρίως στο Δρομοκαΐτειο και στην ψυχιατρική κλινική Αθηνά
  • Υπερπλήρωση ψυχιατρικών δομών σε τρία νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Σωτηρία).

Για το ψυχιατρικό νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, η CPT διαπιστώνει «μικρή σημαντική αλλαγή» σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή της το 2005

Συγκεκριμένα, εκφράζει την ανησυχία της:

  • για τη χρήση κελιών στο υπόγειο
  • για την απομόνωση ασθενών

Συμπληρώνει ωστόσο, πως χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές μετά την επίσκεψη της Επιτροπής για την αντικατάσταση αυτών των κελιών με ένα κατάλληλο δωμάτιο στο ισόγειο του νοσοκομείου.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/