Επιστήμονες, φαρμακοβιομηχανίες και κυβερνήσεις κινούνται με μία άνευ προηγουμένου ταχύτητα για να παραδώσουν ένα εμβόλιο για προστασία από το νέο κορωνοϊό.
Οι γρηγορότεροι από αυτούς έχουν ήδη παραδώσει πρώιμα δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους ενώ περαιτέρω αποτελέσματα από άλλους θα έρθουν γρήγορα καθώς προχωρά το έτος.
“Δεν είναι ότι μπορούμε να περιμένουμε 7 δισεκατομμύρια δόσεις την επόμενη ημέρα μετά την άδεια, ώστε να μπορούμε να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας εμβολίων του Πανεπιστημίου Emory Walter Orenstein. Ωστόσο, για να περιορίσουμε πραγματικά την κυκλοφορία του ιού SARS-CoV-2 σε ανθρώπους, η λήψη εμβολίων σε πλούσια και φτωχά έθνη θα είναι μια ζωτική αποστολή. Οι επόμενοι έξι έως εννέα μήνες θα πρέπει να παράγουν μια πληθώρα δεδομένων, πρώιμων απαντήσεων και νέων ερωτήσεων, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση. Ακολουθούν οι 12 εταιρείες με τα πιο υποσχόμενα εμβόλια.
Μoderna
Οι γενετικές οδηγίες για την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού κωδικοποιούνται σε mRNA, που παρέχονται μέσω νανοσωματιδίων λιπιδίων. Υπάρχει εξωτερική χρηματοδότηση έως 483 εκατομμύρια δολάρια από την Αμερική, ενώ κονδύλια έχουν δοθεί και από τον οργανισμό CEPI, αλλά το ύψος τους παραμένει μυστικό. Σε συνεργασία με τη Lonza, ο στόχος σε επίπεδο προμήθειας είναι από 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως. Μια τελική μελέτη πρόκειται να ξεκινήσει στις 27 Ιουλίου. Στα μέσα Ιουλίου, δημοσιεύθηκαν λεπτομερή δεδομένα της Φάσης 1, ενισχύοντας τον ισχυρισμό της Moderna για θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν εάν το εμβόλιο είναι πραγματικά προστατευτικό και δεν είναι σαφές πόσο ανθεκτική θα είναι η παρατηρούμενη ανοσοαπόκριση. Πιο πρακτικά, η Moderna πρέπει ακόμη να δείξει ότι μπορεί να παράγει αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων.
CanSino Biologics
Μη αντιγραφόμενος ιικός φορέας. Αλληλουχία DNA για πρωτεΐνη ακίδας κορωνοϊού που παρέχεται μέσω φορέα αδενοϊού τύπου 5. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον στόχο που έχει θέσει ως προς την προμήθεια του εμβολίου αλλά και για την χρηματοδότησή της. Μετά την μελέτη φάσης 1 που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε ανοσοαποκρίσεις στους 108 συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία. Αλλά δεν είναι βέβαιο εάν τα αποτελέσματα του εμβολίου θα ήταν πραγματικά προστατευτικά έναντι της λοίμωξης και οι παρενέργειες ανάγκασαν τους ερευνητές να απορρίψουν την υψηλότερη δόση.
Η μελέτη της Φάσης 2 στην Κίνα ήταν τυφλή στις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με την CanSino, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη δημόσια. Ο κινεζικός στρατός, πάντως ενέκρινε στα τέλη Ιουνίου την επείγουσα χρήση του εμβολίου σε στρατιώτες.
Ιnovio
Το πλασμίδιο DNA που κωδικοποιεί την ακίδα της κορωνοϊού που παρέχεται μέσω ηλεκτροδιάτρησης. O στόχος προμήθειας είναι 1 εκατομμύριο δόσεις έως το τέλος του έτους. Οσον αφορά τη χρηματοδότησή της είναι 83 εκατ. δολ. από Αμερική και 17 εκατ.. δολ από τον οργανισμό CEPI. Η Inovio φαίνεται να είναι αουτσάιντερ στον αγώνα, χωρίς να έχει μεγάλο φαρμακευτικό συνεργάτη και να συγκεντρώνει μόνο 100 εκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική χρηματοδότηση. Αλλά έχει προχωρήσει γρήγορα, ολοκληρώνοντας τη δοσολογία σε μια δοκιμή Φάσης 1 σε 40 ασθενείς, από την οποία ανέφερε ” θετικά αποτελέσματα ” στις 30 Ιουνίου. Για να επιτρέψει στα μόρια του DNA να εισέλθουν στα κύτταρα, η Inovio χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται ηλεκτροπόρωση, έναν μικρό ηλεκτρικό παλμό που ανοίγει μικρούς πόρους στα κύτταρα.
Sinovac
Απενεργοποιημένος ιός. Το SARS-CoV-2 απομονώνεται, επεκτείνεται και στη συνέχεια γίνεται μη μολυσματικός μέσω χημικής επεξεργασίας. Η προμήθεια στόχου που έχει θέσει είναι 100 εκατομμύρια δόσεις ετησίως. Υπάρχει εξωτερική χρηματοδότηση 15 εκατομμύρια δολ. από την Advantech Capital, Vivo Capital
Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι προγραμματιστές εμβολίων έχουν στοιχηματίσει σε νεότερες τεχνολογίες, όπως το messenger RNA ή οι ιικοί φορείς, οι οποίοι, ενώ είναι λιγότερο καθιερωμένοι, προσφέρουν πλεονεκτήματα στην ταχύτητα. Αρκετές κινεζικές εταιρείες, ωστόσο, έχουν κινηθεί εξίσου γρήγορα χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες και αληθινές προσεγγίσεις, όπως αδρανοποιημένα εμβόλια ιών. Χρησιμοποιούνται για την ηπατίτιδα Α, τη γρίπη και τη λύσσα και αυτά τα εμβόλια αποτελούνται από ιούς που καθίστανται μη μολυσματικοί είτε μέσω θερμότητας είτε μέσα από σκληρές χημικές ουσίες.
Πέντε από τα σχεδόν δώδεκα εμβόλια κορωνοϊού που βρίσκονται τώρα σε κλινικές δοκιμές χρησιμοποιούν μια απενεργοποιημένη μορφή SARS-COV-2. Και τα πέντε αναπτύχθηκαν από κινεζικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Sinovac Biotech.
Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει πολλά σχετικά με τα αποτελέσματα των δοκιμών της μέχρι σήμερα, λέγοντας μόνο ότι “πάνω από το 90%” των υγιών ενηλίκων που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις ανέπτυξαν αντισώματα που μπορούν να εξουδετερώσουν το SARS-CoV-2.
BioNTech, Pfizer
Οι γενετικές οδηγίες για την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού κωδικοποιούνται σε mRNA, που παρέχονται μέσω νανοσωματιδίων λιπιδίων. Η προμήθεια στόχου είναι 100 εκατομμύρια δόσεις το 2020 και 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021, ενώ δεν υπάρχει εξωτερική χρηματοδότηση.
Η Moderna δεν είναι η μόνη βιοτεχνολογία που κινείται επιθετικά με μια πολλά υποσχόμενη, αλλά μη αποδεδειγμένη τεχνολογία.
Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, στο Μάιντς της Γερμανίας, η BioNTech αναπτύσσει πολλαπλά εμβόλια mRNA για τον κορωνοϊό. Είχε ήδη συνεργαστεί με την Pfizer για ένα εμβόλιο γρίπης για πάνω από ένα χρόνο, όταν το COVID-19 εμφανίστηκε ως παγκόσμια απειλή.
Οι δύο εταιρείες στράφηκαν στην έρευνα για κορωνοϊούς στα μέσα Μαρτίου, ξεκινώντας τη δουλειά τους ακόμη και πριν οι νομικές τους ομάδες συνάψουν το συμβόλαιο συνεργασίας.
Η Pfizer και η BioNTech έχουν ξεκινήσει από τότε κλινικές δοκιμές στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Moderna , προωθούν τέσσερα πρωτότυπα, το καθένα με λεπτές διαφορές.
Τα αποτελέσματα μιας μελέτης Φάσης 1 ενός από αυτά τα πρωτότυπα αποκαλύφθηκαν την 1η Ιουλίου , δείχνοντας ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε ενθαρρυντικές ανοσολογικές αντιδράσεις σε τρεις δωδεκάδες υγιείς ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο. Περαιτέρω δεδομένα από άλλες πρώιμες δοκιμές θα μπορούσαν να έρθουν σύντομα, με μια μεγάλη δοκιμή έτοιμη να αρχίσει στα τέλη του μήνα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Phizer, Α. Bourla αναμένει από την εταιρεία να δαπανήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για ένα εμβόλιο.
Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, AstraZeneca
Μη αντιγραφόμενος ιικός φορέας. Αλληλουχία DNA για πρωτεΐνη ακίδας κορωνοϊού που παρέχεται μέσω ιικού φορέα χιμπατζή. Η προμήθεια στόχου που έχει τεθεί είναι τα 2 δισεκατομμύρια δόσεις. Οσον αφορά την εξωτερική χρηματοδότηση είναι από την Αγγλία περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια, από την Αμερική έως 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, από το CEPI έως 383 εκατομμύρια δολάρια και από το Cavi έως 367 εκατομμύρια δολάρια.
Το εμβόλιο -με την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19- αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα. Παρασκευάζεται με βάση έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, ο οποίος είναι ο ίδιος που προκαλεί το κοινό κρύωμα στους χιμπατζήδες.
Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον για να μην μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στον άνθρωπο και επίσης για να “μοιάζει” περισσότερο με τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο έχει αναπτυχθεί δηλαδή για να μοιάζει με τον κορωνοϊό και το ανοσοποιητικό μπορεί να μάθει να του επιτίθεται.
Στην επόμενη φάση των δοκιμών στη Βρετανία θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Ωστόσο, η δοκιμή έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ με 30.000 άτομα, στη Νότια Αφρική με 2.000 άτομα και στη Βραζιλία με 5.000 άτομα.
Novavax
Εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη που προέρχεται από το κορωνοϊό παράγεται σε κυτταρικές σειρές εντόμων, εκχυλίζεται και παραδίδεται παράλληλα με ένα ανοσοενισχυτικό. Η προμήθεια στόχου είναι 100 εκατομμύρια δόσεις για τις ΗΠΑ στα τέλη του 2020 και 1 δισεκατομμύριο δόσεις παγκοσμίως ξεκινώντας το 2021 Η εξωτερική χρηματοδότηση είναι από την Αμερική έως 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια από το CEPI έως 388 εκατομμύρια δολάρια.
CureVac
Οι γενετικές οδηγίες για την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού κωδικοποιούνται σε mRNA, που παρέχονται μέσω νανοσωματιδίων λιπιδίων Ο στόχος προμήθειας ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, που επεκτείνονται σε δισεκατομμύρια. Υπάρχει εξωτερική χρηματοδότηση από την Γερμανία με 340 εκατομμύρια δολάρια, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κονδύλια έως 85 εκατομμύρια δολάρια και από το CEPI 8 εκατομμύρια δολάρια
Στις αρχές Μαρτίου, ο Αμερικανός Διευθύνων Σύμβουλος του CureVac, Daniel Menichella, ενώθηκε με τους επικεφαλής άλλων προγραμματιστών εμβολίων κορωνοϊού μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Το εμβόλιο του CureVac, το οποίο χρηματοδοτήθηκε επίσης από το CEPI, χρησιμοποιεί το messenger RNA για να κωδικοποιήσει την ακίδα πρωτεΐνης του κοροναϊού. Μια μελέτη Φάσης 1 για τον υποψήφιο εμβόλιο ξεκίνησε τον Ιούνιο, με την εγγραφή υγιών ενηλίκων στη Γερμανία και στο Βέλγιο.
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έρθουν μέχρι το φθινόπωρο και, εάν είναι επιτυχές, η CureVac λέει ότι μπορεί να παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις.
CloverBiopharmaceuticals
Η πρωτεΐνη που προέρχεται από κορωνοϊό παράγεται σε κυτταρικές σειρές, εκχυλίζεται και παραδίδεται παράλληλα με ένα ανοσοενισχυτικό. Η προμήθεια στόχου είναι εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις ετησίως. Υπάρχει μια εξωτερική χρηματοδότηση από το CEPI 70 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες που ξεκίνησε τις δοκιμές σε ανθρώπους για το νέο κορωνοϊό, ακολουθώντας μόνο τη Novavax που εδρεύει στο Maryland η οποία ξεκίνησε τη μελέτη της Φάσης 1 στα μέσα Ιουνίου.
Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες έχουν σχεδιαστεί για να εκθέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος σε ιικές πρωτεΐνες. Στην περίπτωση του SARS-CoV-2, αυτή είναι η ακίδα πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα.
Τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες συχνά συνδυάζονται με ανοσοενισχυτικά, ενώσεις που βοηθούν στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό. Η δοκιμή θα δοκιμάσει τον υποψήφιο εμβόλιο μαζί με πρόσθετα που αναπτύχθηκαν από τις GlaxoSmithKline και Dynavax , προσφέροντας δυνητικά έδαφος για τις τεχνολογίες αυτών των εταιρειών στον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2.
Merck & Co
Αναπαραγωγή ιικού φορέα. Αλληλουχία DNA για ιικό αντιγόνο που χορηγείται μέσω ιού ιλαράς (Themis) ή φυσαλιδώδους στοματίτιδας (IAVI). Ο στόχος για την προμήθεια είναι μυστικός και η χρηματοδότηση είναι 38 εκατομμύρια δολάρια (μέσω IAVI) Η εταιρεία δεν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει νέες, λιγότερο αποδεδειγμένες τεχνολογίες για να κινηθεί γρήγορα. Αντ ‘αυτού, η Merck έφτασε σε προσεγγίσεις που γνωρίζει ότι μπορεί να κατασκευάσει σε παγκόσμια κλίμακα και πιστεύει ότι θα παράγει ανοσία γρήγορα, με ένα πλάνο.
Αυτές οι προτιμήσεις οδήγησαν τη Merck να εγκρίνει δύο εμβόλια που χρησιμοποιούν ιούς για να παραδώσουν το ωφέλιμο φορτίο τους. Το εμβόλιο Themis θα ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους τον Ιούλιο, ενώ το άλλο θα ενεργοποιηθεί αργότερα φέτος.
J&J
Μη αντιγραφόμενος ιικός φορέας.Αλληλουχία DNA για πρωτεΐνη ακίδων κοροναϊού που παρέχεται μέσω φορέα αδενοϊού τύπου 26. Η προμήθεια μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δόσεις παγκοσμίως. Η εξωτερική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 456 εκατομμύρια δολάρια από την Αμερική. Η J&J ήταν πρώτη που ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου σχέδια να αναπτύξει ένα χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία που υποστηρίζει πολλά άλλα από τα πειραματικά εμβόλια της φαρμακευτικής.
Στις αρχές Ιουνίου, επιτάχυνε τα σχέδιά της και τώρα στοχεύει το δεύτερο εξάμηνο του Ιουλίου για την έναρξη της πρώτης κλινικής δοκιμής του υποψήφιου εμβολίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ και το Βέλγιο.
“Εργαζόμαστε πολύ σε συνεργασία με τους ρυθμιστές για να επιταχύνουμε και να πάμε από τη Φάση 1 έως τη Φάση 2 και 3 πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο Paul Stoffels, κορυφαίος επιστήμονας της φαρμακευτικής, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη. Η J&J σκοπεύει να πραγματοποιήσει δύο μεγάλες μελέτες, στα τέλη του σταδίου στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και, ενδεχομένως, σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική. Μία από αυτές τις μελέτες μπορεί να διεξαχθεί σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
Εάν όλοι πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η J&J αναμένει ότι θα είναι σε θέση να παρέχει 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της, από τις αρχές του επόμενου έτους.
Sanofi, GlaxoSmithKline
Εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη που προέρχεται από κορωνοϊό παράγεται σε κυτταρικές σειρές εντόμων, εκχυλίζεται και παραδίδεται παράλληλα με ένα ανοσοενισχυτικό. Ο στόχος είναι η προμήθεια 1 δισεκατομμύριου δόσεων μέχρι τα μέσα του 2021. Υπάρχει εξωτερική χρηματοδότηση από την Αμερική, 30 εκατ. δολ. Τον Απρίλιο, η Sanofi και η GlaxoSmithKline συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, η πρώτη να συμβάλλει στην τεχνολογία εμβολίων με βάση τις πρωτεΐνες και η δεύτερη τα ανοσοενισχυτικά της που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, τα οποία και τα δύο έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως κατά της γρίπης.
Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα είναι οι πρώτοι στην αγορά. Το χρονοδιάγραμμα που έχουν σχεδιάσει οι δύο εταιρείες είναι μήνες πίσω από αυτό της Moderna, της Pfizer και ακόμη και της Novavax, η οποία χρησιμοποιεί μια παρόμοια προσέγγιση.
Η Sanofi και η GSK ελπίζουν να ξεκινήσουν την ανθρώπινη μελέτη του εμβολίου τους έως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, έχουν ήδη ξεκινήσει ερωτήσεις σχετικά με το ποιος θα έχει πρόσβαση. Η Sanofi τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να ανατρέψει τα σχόλια του Διευθύνοντος Συμβούλου Paul Hudson ότι οι ΗΠΑ θα είναι οι πρώτες στη σειρά που θα λάβουν το εμβόλιο χάρη στην έγκαιρη χρηματοδότηση.
Η Sanofi διευκρίνισε αργότερα ότι οι Αμερικανοί θα λάβουν δόσεις του εμβολίου που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα έπαιρνε δόσεις από τα υπόλοιπα εργοστάσια της εταιρείας που δραστηριοποιούνται σε άλλες αγορές του κόσμου.
Πηγές: https://www.biopharmadive.com/news/coronavirus-vaccine-pipeline-types/579122/
Πηγή: https://www.iatronet.gr/