Οι φόβοι των ειδικών για συννοσηρότητα γρίπης και κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο – Τι συνιστούν

Εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση θα αποτελεί για τους ειδικούς επιστήμονες η συννοσηρότητα το Φθινόπωρο της γρίπης και του κορονοϊού

Άλλον έναν προβληματισμό έχουν αυτήν την περίοδο οι ειδικοί επιστήμονες αλλά και το υπουργείο Υγείας. Το πρόβλημα είναι πρωτόγνωρο σε παγκόσμιο επίπεδο βέβαια, καθώς φέτος θα συνυπάρχει ο ιός της γρίπης αλλά και ο κορονοϊός.

Η συννοσηρότητα αυτή προκαλεί φόβους καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίζουν τα περιστατικά δεδομένου ότι οι δύο ιοί προκαλούν περίπου τα ίδια συμπτώματα.
Και το ζητούμενο είναι να μην πιεστεί το σύστημα υγείας.

Γι αυτό άλλωστε και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας επιχειρούν να προετοιμάσουν όλες τις δομές, ώστε αν χρειασθεί να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυξημένα περιστατικά.

Το εμβόλιο γρίπης

Λόγω πάντως αυτής της πιθανότητας να υπάρχει συννοσηρότητα γρίπης και κορονοϊού, οι ειδικοί συνιστούν ειδικά στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιασθούν για τη γρίπη. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έχει εξασφαλίσει ειδικά για εφέτος μεγαλύτερο αριθμό δόσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και πλέον ξεπερνούν τα 4 εκατ. Και αυτό προκειμένου να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει και πιο νέοι άνθρωποι να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Ακόμη και όσοι είναι κάτω των 60 ετών που είναι μέχρι σήμερα η ηλικία που συστήνεται να εμβολιάζονται οι πολίτες.

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας μάλιστα εξηγεί (μιλώντας στο Σκαι) «Όταν ο ασθενής θα έχει τη γρίπη, θα είναι εξασθενημένο το αμυντικό του σύστημα, επιβαρυμένο το αναπνευστικό του σύστημα και άρα αν μολυνθεί από κορονοϊό θα έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά».

Αυτοί πάντως που θα πρέπει να εμβολιασθούν πρώτα είναι οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας ώστε να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς που θα επισκέπτονται τις δομές υγείας.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr/