Οι ψυχικές παθήσεις έχουν κοινούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Science, κάποιες ψυχικές διαταραχές αλληλοεπικαλύπτονται ως προς κάποια γονίδια.

Οι ερευνητές από 600 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα πολλών χωρών (και από την Ελλάδα), στο πλαίσιο του Προγράμματος Brainstorm, με επικεφαλής τον γενετιστή Μπεν Νιλ του Ινστιτούτου Broad των Πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα, προκειμένου να προσδιορίσουν το γενετικό «αποτύπωμα» 25 ψυχικών και νευρολογικών παθήσεων.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη γενετική επικάλυψη ανάμεσα στις ψυχικές διαταραχές, ιδίως μεταξύ του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), της διπολικής διαταραχής (πρώην μανιοκατάθλιψης), της μείζονος κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας. Ισχυρή επικάλυψη γενετικών παραγόντων κινδύνου υπάρχει, επίσης, ανάμεσα στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΔΨ), στη νευρική ανορεξία και στο σύνδρομο Τουρέτ.

Από τις νευρολογικές παθήσεις μόνο η ημικρανία έχει γενετικές ομοιότητες με μερικές ψυχικές παθήσεις, συγκεκριμένα με τη ΔΕΠΥ, τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και το σύνδρομο Τουρέτ.

«Αν αποκαλύψουμε τις γενετικές επιρροές και τα πρότυπα αλληλοεπικάλυψης μεταξύ διαφορετικών διαταραχών, τότε ίσως μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα αίτιά τους και πιθανόν να ανακαλύψουμε συγκεκριμένους μηχανισμούς για εξατομικευμένες θεραπείες», είπε ο επικεφαλής ερευνητής.

Οι γενετικοί παράγοντες, που προδιαθέτουν τους ανθρώπους για ορισμένες ψυχικές διαταραχές(ιδίως για νευρική ανορεξία, αυτισμό, διπολική διαταραχή και ΙΔΨ), επικαλύπτονται σε σημαντικό βαθμό με τα γονίδια που σχετίζονται με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και με τις καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

Το αντίθετο συμβαίνει με τις νευρολογικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ, που σχετίζονται αρνητικά με το γενετικό υπόβαθρο για ανώτερο γνωστικό-μορφωτικό επίπεδο.

Πηγη:http://healthmag.gr