Οι 17 ειδικότητες του μέλλοντος στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου

Ζήτηση για δεκάδες νέες ειδικότητες δημιουργούν οι αλλαγές που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στον τομέα των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του ΣΕΒ, η στροφή των επιχειρήσεων του κλάδου προς την εξωστρέφεια, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για στελέχη των τμημάτων εξαγωγών, market development και market access που διαθέτουν γνώσεις επιστημών υγείας (βιολογία και φαρμακευτική) ή θετικών επιστημών (χημεία) σε συνδυασμό με γνώσεις ξένων γλωσσών, εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και γνώσεις των οικονομικών της υγείας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ξένων αγορών, όπως η δομή τους, η δραστηριοποίηση άλλων επιχειρήσεων σε αυτές και τα βασικά στοιχεία του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων.

Επιπλέον, αλλαγές όπως η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αντί του προϊόντος δημιούργησε την ανάγκη για απασχόληση στελεχών με γνώσεις επιστημών υγείας (βιολογία, φαρμακευτική), οικονομικών της υγείας, αλλά και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων στο μάρκετινγκ, οι συχνές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο δημιούργησαν ανάγκη για στελέχη με νομικές γνώσεις, η τεκμηρίωση της αξίας των φαρμάκων απαιτεί πλέον φαρμακοοικονομικές αναλύσεις (μελέτες επίδρασης στη συνολική δαπάνη, μελέτες κόστους αποτελέσματος κ.α.).
Ζήτηση προϊόντων

Τονίζεται ακόμη ότι «Η γήρανση του πληθυσμού και η βιολογική επιβάρυνσή του αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση αρκετών ειδικοτήτων του τομέα. Όμως, υπάρχουν κάποιες ειδικότητες στον κλάδο της υγείας, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη φροντίδα και την υγεία των ηλικιωμένων, όπως είναι οι γιατροί με ειδίκευση στην γηριατρική και οι νοσηλευτές γηριατρικής, οι οποίοι, θα πρέπει να διαθέτουν, εκτός των γνώσεων γενικής ιατρικής και νοσηλευτικής αντίστοιχα, ικανότητες ολιστικής αποτίμησης της κατάστασης της υγείας των ηλικιωμένων και παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές θα πρέπει να θεωρούνται και οι δεξιότητες επικοινωνίας».

Τέλος, η διεξαγωγή κλινικών μελετών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όμως στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 150 εκατ. ευρώ από τα 35 δις. που είναι η αγορά των μελετών στην Ευρώπη ενώ σημαντικές ευκαιρίες προκύπτουν και στον τομέα του ιατρικού τουρισμού.

«Εφόσον η οικονομία και ο τομέας ανακάμψουν, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα πρόσληψης επιστημονικού δυναμικού με εμπειρία στο εξωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί η διάχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων, που έχει αποκτήσει το ανθρώπινο δυναμικό που εργάστηκε στο εξωτερικό, στο εγχώριο παραγωγικό σύστημα» υποστηρίζει ο ΣΕΒ.
Βιομηχανίες φαρμάκων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη, οι βιομηχανίες φαρμάκων αυξήθηκαν από 51 το 2009 σε 92 το 2016, οι εργαζόμενοι σε αυτές από 14,3 σε 16,8 χιλιάδες και η αξία της παραγωγής τους διαμορφώθηκε σε 1,49 δις. από 1,33 δις.
Μεταξύ άλλων οι ειδικότητες που σχετίζονται με τον χώρο της υγείας και του φαρμάκου που μπορεί να αναπτυχθούν είναι:

  1. Ειδικοί σε θέματα ρυθμιστικού πλαισίου
  2. Ειδικοί σε θέματα συμμόρφωσης
  3. Ειδικοί στη διασφάλιση ποιότητας
  4. Key account managers (για τα οικονομικά της υγείας, με γνώση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την παραγωγή και τη διάθεση των φαρμάκων)
  5. Ειδικοί σε θέματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
  6. Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δεδομένων ψηφιακής μορφής
  7. Γιατροί με ειδίκευση στη γηριατρική
  8. Νοσηλευτές γηριατρικής
  9. Ερευνητές R&D
  10. Στελέχη business development
  11. Στελέχη market access
  12. Επιστημονικοί συνεργάτες κλινικών δοκιμών
  13. Βιοστατικοί
  14. Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και το σύνολο της οικονομίας. Οι ειδικότητες που χρειάζονται είναι:
  15. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
  16. Προσωπικό διοικητικής μέριμνας
  17. Προσωπικό διατροφικής μέριμνας

Πηγη:https://www.healthpharma.gr/