Ολιστικό πρόγραμμα για χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών

Απάντηση σε ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που σχετίζεται με τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) επιχειρεί να δώσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιούν η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης της ηπατίτιδας C (HCV). Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 85% των ΧΕΝ που προσεγγίζουν τα προγράμματα υποκατάστασης με οπιοειδή, έχει έρθει σε επαφή με τον ιό της ηπατίτιδας C. Έτσι, οι ΧΕΝ είναι η κύρια ομάδα κινδύνου στην Ελλάδα, εξαιτίας της κοινής χρήσης συνέργων χρήσης. Επίσης, η χρήση ναρκωτικών αποτελεί την τρίτη πιο συχνή κατηγορία μετάδοσης του HIV στην Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV & HIV» είναι ο περιορισμός της μετάδοσης της ηπατίτιδας C και του HIV, αλλά και η αύξηση της διάγνωσης και της διασύνδεσης σε φροντίδα/θεραπεία για τους ΧΕΝ της Αθήνας. Ο αριθμός των τελευταίων υπολογίζεται στους 8.800.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για την έναρξη θεραπείας σε μια ειδικά διαμορφωμένη δομή στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Βάθης, Λιοσίων 1). Στον έλεγχο συμπεριλαμβάνεται και η εξέταση ελαστογραφίας ήπατος (fibroscan). Ταυτόχρονα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ατομική συμβουλευτική, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών του ΕΣΥ, στους οποίους παραπέμπονται απευθείας οι ασθενείς.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του βραβευμένου προγράμματος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», που υλοποιήθηκε από το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα, ως απάντηση στην επιδημία του HIV στους ΧΕΝ, την περίοδο 2012 – 2013. Όπως και στο πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, έτσι και στη συνέχεια του, προσφέρεται ένα σημείο αναφοράς για τους ΧΕΝ, όπου σε φιλικό περιβάλλον αίρονται εμπόδια πρόσβασης σε κατάλληλες θεραπείες, προάγεται η πρόληψη και διευκολύνεται η ζωή των ασθενών.

 

Πηγη:https://virus.com.gr