Στη μελέτη, οι Prekker, κ.ά., παρουσιάζουν τα αποτελέσματα 25 ασθενών με σοβαρή υποθερμία, που αντιμετωπίστηκαν με εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης ECMO, και τα συγκρίνουν με μια ταυτόχρονη ομάδα 19 ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με τις συνήθεις μεθόδους ενεργητικής αναθέρμανσης.
Μεταξύ των ασθενών του τμήματος επειγόντων περιστατικών με σοβαρή υποθερμία και καρδιακή ανακοπή, η επιβίωση ήταν σημαντικά υψηλότερη με την εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης (ECMO) έναντι της συμβατικής επαναθέρμανσης. Επιπλέον, μεταξύ όλων των υποθερμικών ασθενών, η χρήση εξωσωματικής οξυγόνωσης μεμβράνης ECMO σχετιζόταν με ταχύτερη επαναθέρμανση από ό,τι οι συμβατικές μέθοδοι.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης με τίτλο ” Εξωσωματική οξυγόνωση με μεμβράνη έναντι συμβατικής επαναθέρμανσης για σοβαρή υποθερμία σε ένα αστικό τμήμα επειγόντων περιστατικών”, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2023 του επιστημονικού περιοδικού Ακαδημαϊκή Ιατρική Έκτακτης Ανάγκης (AEM). Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είναι ο Matthew E. Prekker, MD, MPH, ιατρικός διευθυντής του προγράμματος εξωσωματικής οξυγόνωσης μεμβράνης ECMO στο Ιατρικό Κέντρο της Κομητείας Hennepin, Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής. Στη μελέτη, οι Prekker, κ.ά., παρουσιάζουν τα αποτελέσματα 25 ασθενών με σοβαρή υποθερμία, που αντιμετωπίστηκαν με εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης ECMO, και τα συγκρίνουν με μια ταυτόχρονη ομάδα 19 ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με τις συνήθεις μεθόδους ενεργητικής αναθέρμανσης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ένα τεράστιο μέγεθος επίδρασης (71% έναντι 29%, απόλυτη διαφορά 42%, 95% CI 4%-82%) της εξωσωματικής οξυγόνωσης μεμβράνης ECMO για την επιβίωση μεταξύ υποθερμικών ασθενών με παλμό.
Πηγη: https://www.healthweb.gr/