ΟΟΣΑ: 5 φθηνές προτάσεις για να προληφθούν 3 στους 4 θανάτους από ανθεκτικά μικρόβια στην Ελλάδα

Νέο διεθνές σήμα κινδύνου για τη μικροβιακή αντοχή στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια θα σκοτώσουν περί τα δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και την Αυστραλία μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Ωστόσο, με δύο δολάρια το χρόνο (κατά κεφαλή) και με απλά μέτρα όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών και η ορθολογική χρήση αντιβιοτικών, μπορούν να προληφθούν τα ¾ αυτών των θανάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Έχουμε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από ανθεκτικά μικρόβια

Οι επιστήμονες του ΟΟΣΑ κάνουν ειδική αναφορά στην Ελλάδα, η οποία, μαζί με την Ιταλία και την Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον το μεγαλύτερο δείκτη θνησιμότητας από ανθεκτικά μικρόβια.

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως κάθε χρόνο μέχρι το 2050, θα καταγράφονται στη χώρα μας τουλάχιστον 15 θάνατοι από μη αντιμετωπίσιμες λοιμώξεις ανά 100.000 πληθυσμού. Αυτό, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ δεν αναμένεται να ξεπερνά τους 4 θανάτους ανά 100.000 σε ετήσια βάση.

Ήδη σήμερα, η αντοχή ορισμένων από τα πιο επικίνδυνα μικρόβια είναι στην Ελλάδα τουλάχιστον 35%. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 35% των λοιμώξεων από αυτά τα μικρόβια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολλά από τα διαθέσιμα φάρμακα. Το ποσοστό εμφανίζεται 7πλασιο σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία, όπου οι ανθεκτικές λοιμώξεις δεν ξεπερνούν το 5% του συνόλου. Προβλέπεται, δε, αύξηση της μικροβιακής αντοχής ως και 70% μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Υψηλό κόστος

Η μικροβιακή αντοχή δεν κοστίζει μόνο σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε σημαντικά ποσά.

Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος της μικροβιακής αντοχής φτάνει τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις 33 χώρες του ΟΟΣΑ.

Πέντε διορθωτικές κινήσεις

Ο ΟΟΣΑ προτείνει 5 μέτρα που απαιτούν μικρές επενδύσεις, αλλά μπορούν να σώσουν πολλές ζωές:

  • Σχολαστική υγιεινή και κυρίως πλύσιμο των χεριών
  • Αυστηρούς κανόνες στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών
  • Εξάλειψη της χρήσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή
  • Έγκαιρη διάγνωση της αιτίας κάθε λοίμωξης
  • Ευρείες καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού

Τέτοιου είδους μέτρα δεν κοστίζουν πάνω από 2 δολάρια το χρόνο για κάθε πολίτη της χώρας, αλλά εκτιμάται ότι μπορούν να προλάβουν πάνω από 1.200 θανάτους.

Η δε ετησία εξοικονόμηση πόρων υπολογίζεται σε 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Πηγη:https://www.onmed.gr