«Οπισθοχώρηση» της Αριστοτέλους στο θέμα των συμβάσεων των Οικογενειακών Γιατρών

«Ανέκρουσε πρύμναν» το Υπουργείο Υγείας αποφασίζοντας τελικά την τροποποίηση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους Γενικούς Ιατρούς, Παθολόγους και Παιδιάτρους, ενώ μικρή παράταση θα δοθεί στις ισχύουσες συμβάσεις.

Οι όροι της σύμβασης είχαν συνοδευτεί από ισχυρές ενστάσεις από τους γιατρούς, με τους τελευταίους να κάνουν λόγο για «μνημείο προχειρότητας». Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση σύμβασης ανήλθαν σε περίπου 600, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να έχει συνολικά 1700 συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς.

Ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε την απόφαση του σε συνάντηση που είχε με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρού και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Τάκη Γεωργακόπουλου.

Επαναλαμβάνοντας ότι η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ είναι στρατηγικής σημασίας για την Κυβέρνηση, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει περιθώριο συνεννόησης έτσι ώστε το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας να είναι βιώσιμο και να εξυπηρετεί τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς τόσο στους γιατρούς που υπηρετούν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) όσο και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αριστοτέλους, θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές με στόχο το σύστημα να είναι πιο λειτουργικό και πιο «ελκυστικό» για τους ελευθεροεπαγγελματίες που θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό.  Παράλληλα, λοιπόν, αποφασίστηκε να δοθεί και παράταση 15 ημερών στις συμβάσεις που λήγουν σε 3 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, τώρα, που θα εφαρμοστούν σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο αποφάσισε:

  • Αμοιβή των γιατρών από τους ασθενείς που εξετάζονται εκτός του προβλεπόμενου 4ωρου ημερησίως.
  • Άρση του περιορισμού υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις μέρες του 5μερου με την προϋπόθεση ότι τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδομαδιαίως.
  • Στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού δεν συμπεριλαμβάνονται οι κατ’ οίκον επισκέψεις
  • Οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως.

Πηγη:https://virus.com.gr