Οργή στα ΑμεΑ για το σφετερισμό της αναπηρίας

Το θέμα των «αναπήρων – μαϊμού” επανέφερε στο προσκήνιο η αποφυλάκιση ενός εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου ENERGA, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του αναπηρικού κινήματος.

”Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δεν μπορούν και δεν θέλουν να σηκώσουν και αυτή τη σκιά” τονίζει σχετικά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμεΑ), αναφερόμενη στη συζήτηση που άνοιξε η απόδοση ποσοστού 65% και άνω στον Α. Φλώρο και ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ώστε να διαλευκανθεί τάχιστα η υπόθεση.

Ιδιαίτερη ενόχληση φαίνεται να προκάλεσε στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις η δημόσια ανάρτηση που έκανε για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος δημοσιοποίησε τη γνωμάτευση με την οποία αποφυλακίστηκε ο Α. Φλώρος.

”Δεν είναι δυνατόν υπουργός να διακινεί στο διαδίκτυο και να κάνει viral ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι μία γνωμάτευση αναπηρίας – όποιος και να είναι ο κάτοχός της” αναφέρει οργισμένα η ΕΣΑμεΑ κι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να επιληφθεί του θέματος.

”Υπήρξαμε και συνεχίζουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, σε όποια κατάσταση βρίσκονται, όπου και αν κατοικούν, ότι και αν βιώνουν. Ταυτόχρονα, διαχρονικά διεκδικούμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ελληνική Πολιτεία τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που είναι έγκλειστα σε φυλακές, να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους’‘ διευκρινίζει η ΕΣΑμεΑ.

”Δεν διεκδικήσαμε ποτέ η Αναπηρία να αποτελέσει άλλοθι αποφυλάκισης” προσθέτει και υπενθυμίζει πως είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις της για τις συνέπειες του νόμου Παρασκευόπουλου. ”Ήταν πιθανό να δημιουργήσουν συνθήκες σφετερισμού της Αναπηρίας. Από το 2015 ζητούσαμε ισχυρές εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί” αναφέρει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις και αλλαγές στο νόμο.

Τέλος, αξιώνει από την Πολιτεία την επίδειξη ανάλογης ευαισθησίας σε όλους τους πολίτες που περνούν από την αξιολόγηση του ΚΕΠΑ.

 

Πηγη:https://virus.com.gr