Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο εκκλησιασμός και η χρήση μάσκας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας ακόμη και στους ιερούς ναούς. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το μέτρο θα πρέπει να ισχύσει χωρίς εξαιρέσεις.

«Αν οι ειδικοί μας το συνιστούν πρέπει να κάνουμε υπακοή. Χρειάζεται όμως μια εξήγηση, η οποία έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό θα γίνει μόνο στην εκκλησία; Αυτό θα γίνει στα γήπεδα; Αυτό θα γίνει όπου υπάρχουν συνάξεις; Διότι η μέχρι τώρα εμπειρία απέδειξε ότι δεν είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι σε αυτό το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, μιλώντας στο Open πως «δεν είναι δυνατόν στα κομμωτήρια, τις πλαζ, όπου γίνονται συναθροίσεις να μην επιβάλλονται τέτοια μέτρα και να επιβάλλονται στο χώρο της Εκκλησίας».

Πάντως, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, με αποστάσεις, αλλά όχι με μάσκες, θα εξακολουθήσει να γίνεται ο εκκλησιασμός των πιστών καθώς οι ιεροί ναοί, παρότι κλειστοί χώροι, δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση για υποχρεωτική χρήση.

Αρκετοί είναι εκείνοι που προβληματίζονται για την απόφασή αυτή, καθώς πρόκειται για χώρους που κατά κύριο λόγο βρίσκονται ηλικιωμένοι και άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, εξήγησε πως η Εκκλησία συστήνει στους πιστούς την χρήση μάσκας παρά το ότι δεν είναι υποχρεωτική. «Προσπαθούμε να τους πείθουμε να λαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας». Πάντως, η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, επισήμως, η Εκκλησία της Ελλάδος απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις με την οποία υπενθυμίζονται όλα τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται. Σε κάθε περίπτωση, οι λοιμωξιολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας, δεν αποκλείουν ενόψει των μεγάλων εορτών του Αυγούστου, όπου πλήθος πιστών συρρέει στους ναούς, να αποφασιστεί τελικά η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

 

 

Πηγή:https://www.healthweb.gr/