Ο «γρίφος» των φθηνών φαρμάκων: Εξαίρεση από το clawback και αυξήσεις τιμών εξετάζει το Υπ. Υγείας

Ένα μίγμα παρεμβάσεων, που στόχο θα έχουν να διασφαλίσουν την παραμονή στην ελληνική αγορά φαρμάκων με χαμηλή τιμή, εξετάζει το Υπουργείο Υγείας.

Με το «γρίφο» των φθηνών φαρμάκων, που κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά, μια και η κυκλοφορία τους καθίσταται ακόμη και ζημιογόνος για τις εταιρείες και απειλούνται με υποκατάσταση από ακριβότερες θεραπείες, φαίνεται να έχει καταπιαστεί το Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ των παρεμβάσεων και οι αυξήσεις τιμών, παρότι η νομοθεσία εγείρει ένα βασικό εμπόδιο.

Δεδομένων των δυσκολιών που προκύπτουν από την περίπλοκη φαρμακευτική πολιτική της χώρας, η προσέγγιση του Υπουργείου Υγείας φαίνεται, λοιπόν, να απλώνεται σε περισσότερα του ενός επίπεδα.

Ήδη από το καλοκαίρι, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε προσανατολιστεί στο ενδεχόμενο αυξήσεων τιμών  για συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως ανέφερε ο Υπ. Υγείας τον περασμένο Ιανουάριο στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων.

«Αφορά στην προσπάθεια να μην υπάρχει υποκατάσταση φτηνών φαρμάκων με ακριβά φάρμακα, και να παραμείνουν τα φτηνά στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι θα πρόκειται για πολύ φτηνά σκευάσματα με τιμές 1, 2 ή 3 ευρώ και τα οποία κοστολογικά είναι ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60 και 70 ευρώ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Αφορά κυρίως γενόσημα, αλλά και off patent φάρμακα, δηλαδή πρωτότυπα φάρμακα που έχουν χάσει την προστασία της πατέντας τους, διαφόρων θεραπευτικών κατηγοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος με τα φάρμακα τα οποία θα δουν τις τιμές τους να αυξάνονται είναι στην τελική φάση διαμόρφωσης, με στόχο να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, φαρμακευτικές εταιρείες προχωρούσαν κανονικά στην υποβολή αιτημάτων για αύξηση τιμών των φαρμάκων τους.

Τα αιτήματα είναι υπό εξέταση στον ΕΟΦ, ο οποίος τα αξιολογεί βάσει τριών κριτηρίων: την τιμή των φαρμάκων (πχ αν είναι χαμηλότερη από τις 2 χαμηλότερες της Ευρωζώνης), τον όγκο πωλήσεων (πόσους ασθενείς αφορά) και το κοστολόγιο (συνυπολογίζοντας και την επίπτωση του clawback).

Βέβαια, για να υλοποιηθούν οι όποιες αυξήσεις θα πρέπει να ξεπεραστεί ένα βασικό εμπόδιο. Βάσει της νομοθεσίας (τροπολογία που είχε ψηφιστεί το Νοέμβριο του 2019), απαγορεύονται οι αυξήσεις τιμών στα φάρμακα.

Η συγκεκριμένη διάταξη απέτρεπε έως σήμερα αυξήσεις. Προβλέπεται όμως μια σημαντική εξαίρεση, που επιτρέπει να αυξηθούν οι τιμές σε φάρμακα και αυτό αφορά σε λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας!

Εξαίρεση από το clawback

Βέβαια, οι αυξήσεις τιμών  αναμένεται να αφορούν περιορισμένο αριθμό φαρμάκων και να ακολουθήσουν το μέτρο που προβλέπει την εξαίρεση από το clawback φαρμάκων που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, με τιμή αποζημίωσης έως 5 ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για αντίστοιχο μοντέλο με αυτό που εφαρμόστηκε για τα νοσοκομειακά φθηνότερα φάρμακα.

Όπως ανέφερε στο συνέδριο «Μια 10ετία φαρμάκου», ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος η εν λόγω απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα και θα αφορά σκευάσματα με τιμή αποζημίωσης κάτω των 5 ευρώ.

«Ένα μέτρο, το οποίο μελετάμε αυτή τη στιγμή και αναμένεται να το ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα για τα φτηνά φάρμακα του καναλιού της λιανικής όπως κάνουμε και στα νοσοκομεία. Δηλαδή φάρμακα, τα οποία είτε φεύγουν από την αγορά διότι διακινούνται με χαμηλές τιμές είτε οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα παράγουν λόγω αυξημένου κόστους και χαμηλής τιμής πώλησης, θα τους μηδενίσουμε το clawback. Δηλαδή φάρμακα μέχρι 7,5 ευρώ».

Η τιμή αποζημίωσης είναι το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, από το συνολικό κόστος ενός φαρμάκου, τη λιανική του τιμή. Αν επιχειρήσουμε να δούμε ποια φάρμακα μπορεί να αφορά η εν λόγω απόφαση, αυτά τα 5 ευρώ αντιστοιχούν στο 75% της λιανικής τιμής. Έτσι, υπολογίζεται πως πρόκειται για φάρμακα λιανικής τιμής έως 7,5 ευρώ. Η συμμετοχή των ασθενών θα μείνει ως έχει.

Οι παρεμβάσεις, όμως, δεν θα σταματήσουν εκεί. Απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Καραθάνος ανέφερε πως θα υπάρξει ακόμη μια απόφαση, με στόχο την αποκατάσταση στρεβλώσεων, που κινδυνεύουν να ωθήσουν εκτός αγοράς μια μικρή ομάδα φαρμάκων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για περίπου 15 με 20 σκευάσματα που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να εκλείψουν από την ελληνική αγορά, αλλά η τιμή τους είναι υψηλότερη από τα 7,5 ευρώ, αλλά παραμένει χαμηλότερη συγκριτικά με άλλες αγορές. Η σχετική απόφαση, βάσει της οποίας οι εταιρείες θα μπορούν να ζητήσουν αύξηση τιμής, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στον ΕΟΦ.

Υπολογίζεται πως τα παραπάνω αφορούν σε μια δαπάνη Συνολικά όλα τα παραπάνω συμμετέχουν στη δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ με περίπου 150 εκατ. ευρώ προκαλώντας στις εταιρείες οι οποίες τα διακινούν επιβαρύνσεις λόγω επιστροφών της τάξης των 25-28 εκατ. ευρώ. Αυτό λοιπόν το ποσό θα το καλύπτει πλέον ο ΕΟΠΥΥ και όχι οι φαρμακευτικές.

Μεταφορά στην αρνητική λίστα

Άλλη μια προσέγγιση που δρομολογείται είναι να δοθεί η δυνατότητα σε φαρμακευτικές εταιρείες να αιτούνται τη μεταφορά ενός σκευάσματος στην αρνητική λίστα, στον κατάλογο δηλαδή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα πληρώνει στο σύνολο τους ο ασθενής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπ. Υγείας ετοιμάζει Υπουργική Απόφαση η οποία θα δίνεται κίνητρο στις εταιρείες που θέλουν να αιτηθούν τη μεταφορά στην Αρνητική Λίστα μια αύξηση της τιμής του εκάστοτε φαρμάκου κατά 25%.

Τα αιτήματα θα αφορούν μόνο σκευάσματα χαμηλότερων τιμών, τα οποία μετά την εφαρμογή του 25% θα πρέπει να έχουν λιανική τιμή που δεν θα υπερβαίνει τα 10 ευρώ.
Οι ΥΑ θα καθορίζει όλες τις προδιαγραφές για την σχετική απένταξη από τη Θετική Λίστα και ένταξη του στην Αρνητική.

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/