Ο Ερυθρός Σταυρός στέλνει χειρουργούς και ιατρικό υλικό στη Γάζα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα πως στέλνει δύο ομάδες πολεμικών χειρουργών στη Γάζα και εγκαθιστά μια χειρουργική μονάδα στο κυριότερο νοσοκομείο του θυλάκου προκειμένου να βοηθήσει στην περίθαλψη ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις και τους Παλαιστινίους.
Αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας στις 30 Μαρτίου, ισραηλινά στρατεύματα έχουν σκοτώσει 115 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν περισσότερους από 13.000 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 3.600 από αληθινά πυρά, δήλωσε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε επίσης το πιο έντονο ξέσπασμα εχθροπραξιών ανάμεσα σε Παλαιστίνιους μαχητές και το Ισραήλ μετά τον πόλεμο της Γάζας το 2014.
«Οι πρόσφατες διαδηλώσεις και η βία που σημειώθηκαν κατά μήκος των συνόρων της Γάζας από τα τέλη Μαρτίου προκάλεσαν μια κρίση πρωτοφανούς μεγέθους στον τομέα της υγείας σε αυτό το μέρος του κόσμου», είπε ο Μαρντίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Η ΔΕΕΣ θα εγκαταστήσει μια χειρουργική μονάδα πενήντα κλινών στο νοσοκομείο al-Shifa, το μεγαλύτερο της Γάζας.
«Προτεραιότητά μας τώρα είναι σαφώς να βοηθήσουμε τα θύματα τραυματισμών από σφαίρες. Φανταστείτε, 1.350 άνθρωποι με πολύπλοκες περιπτώσεις που θα χρειαστούν ο καθένας τρεις με πέντε εγχειρήσεις, συνολικά 4.000 χειρουργεία, τα μισά από τα οποία θα πραγματοποιηθούν από ομάδες της ΔΕΕΣ», είπε.
«Νομίζω πως ένας τέτοιος φόρτος θα υπερέβαινε οποιοδήποτε σύστημα υγείας στον κόσμο, περιλαμβανομένης της Γενεύης.»

Πηγη:http://medlabgr.blogspot.com