Ο ισχυρότερος μαγνητικός τομογράφος στον κόσμο!

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ κατάφεραν και λειτούργησαν με επιτυχία τον πρώτο μαγνητικό τομογράφο με ισχύ 10,5 Tesla – 10 φορές μεγαλύτερη από έναν τυπικό τομογράφο! Η νέα τεχνολογία προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Το επίτευγμα έγινε στο Center for Magnetic Resonance Research, το οποίο είναι ηγέτης στην προηγμένη βιοϊατρική απεικόνιση. Ο μαγνήτης βάρους 110 τόνων (!) υπόσχεται ασύλληπτης ακρίβειας σαρώσεις, προσφέροντας νέες δυνατότητες στη διάγνωση ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Ο πανίσχυρος μαγνήτης σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 και χρηματοδοτήθηκε χάρη σε μία επιχορήγηση 8 εκατ. δολαρίων. Μετά την υποβολή αίτησης και την έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσουν τις πρώτες εξετάσεις σε ανθρώπους.

Ο μαγνήτης είναι ικανός να απεικονίζει ολόκληρο το σώμα, αλλά οι επιστήμονες θέλουν να εστιάσουν στον εγκέφαλο. Το φθινόπωρο του 2017, η ομάδα CMRR έλαβε μια πενταετή επιχορήγηση ύψους 9,7 εκατ. δολαρίων (NIH Brain Initiative) για να αναπτύξει την επόμενη γενιά απεικόνισης του εγκεφάλου με το μαγνήτη. Στόχος η καλύτερη κατανόηση νευρολογικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer και του Parkinson.

 

Πηγη:https://virus.com.gr