Ο κοροναϊός μπορεί να αυξήσει τις υποτροπές και τις νοσηλείες των διπολικών ασθενών

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής 30 Μαρτίου 2020 η Ελληνική Διπολική Οργάνωση εξηγεί τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς με διπολική διαταραχή εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (Μανιοκατάθλιψης)  είναι και η ημέρα γέννησης του Vincent Van Gogh ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από τη διπολική διαταραχή. Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής διαταραχής είναι σημαντική ημέρα για να θυμόμαστε τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή αλλά και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Δημιουργήθηκε από τρεις διεθνείς οργανώσεις για τη διπολική διαταραχή (Asian Network of Bipolar disorders, International Bipolar Foundation, International Society for Bipolar disorders) και στην Ελλάδα υποστηρίζεται από την Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ).

Η διπολική διαταραχή είναι η πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια Μανίας και επεισόδια Κατάθλιψης.

Υπολογίζεται ότι πάσχουν 1-5% του πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες ασθενείς. Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση.

Η φετινή κρίση με τον κοροναϊο ενδέχεται να αυξήσει τις υποτροπές και τις νοσηλείες των διπολικών ασθενών μας καθώς και να τους επιβαρύνει ιδιαίτερα δεδομένου ότι έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καπνίσματος, υπέρτασης και παχυσαρκίας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Φέτος δεδομένων των γεγονότων και μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, η ΕΔΟ συνιστά στους φίλους και μέλη της να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας καθώς και τους επίσημους συνεργαζόμενους φορείς τους.

Θεωρούμε ότι σε καταστάσεις τέτοιων κρίσεων η πολυφωνία δεν λειτουργεί υπέρ τον ασθενών που προασπίζουμε και είναι σημαντικό να υπάρχει ενότητα ακολουθώντας πιστά τους επίσημους φορείς και τις οδηγίες τους. Οι ασθενείς μας αυτή την περίοδο χρειάζονται υποστήριξη και σταθερότητα από όλους τους τομείς.

Η βοήθεια είναι απαραίτητη τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα

1. Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ)παρέχει δωρεάν και πανελλαδικά διαδικτυακά ψυχο-εκπαιδευτικά μαθήματα τα οποία βοηθάνε στην μάθηση και καλύτερη διαχείριση της διπολικής διαταραχής, κατάθλιψης, άγχους καθώς και δωρεάν εβδομαδιαία διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης για διπολικούς ασθενείς και συγγενείς. Για πληροφορίες και εγγραφές στο ManioKatathlipsi.gr ή στο 6970018622

2. Και προτρέπει τους ασθενείς  να ακολουθούν τις οδηγίες ψυχικής υγείας του υπουργείου υγείας και της Α΄ Ψυχιατρικής κλινικής του ΕΚΠΑ και να παραμείνουν σταθεροί στις θεραπείες τους με τους παρόντες γιατρούς και ψυχολόγους τους. Παρέχεται δωρεάν υποστήριξη στο https://apsych.med.uoa.gr  και 2107297957

3. Η πιο οργανωμένη εθελοντική παροχή του ιδιωτικού τομέα παρέχεται από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (https://psych.gr) και την ηλεκτρονική πλατφόρμα της melapus.com και του doctoranytime.gr σε πρώτη φάση με εθελοντές επαγγελματίες ψυχικής υγείας που υποστηρίζουν αυτές τις πλατφόρμες.

 

 

Πηγή: https://healthmag.gr/o